Catalonia. Madridul evaluează la un miliard de euro costul crizei

Rodica Mitu / 01 ian 2018 / 13:16 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a evaluat, luni, la 'un miliard' de euro costul economic al 'crizei separatismului' în Catalonia, de fapt a încetinirii creşterii economice în regiune, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Ministrul a estimat că încetinirea creşterii în regiune în trimestrul al patrulea al anului 2017 'a putut perfect să coste deja în jur de 1 miliard de euro', într-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser.

'Catalonia avea o creştere mai mare decât cea a Spaniei, este unul din motoarele fundamentale ale creşterii spaniole, totuşi în trimestrul al patrulea a devenit o povară', a afirmat el. Ministrul a atribuit această încetinire a creşterii în regiunea care furnizează 19% din PIB-ul spaniol 'enormei incertitudini, nelinişti şi pierderii încrederii generate de deciziile guvernului precedent' regional al separatistului Carles Puigdemont.

Cele trei partide separatiste votaseră în septembrie 2017 legi de 'deconectare' de Spania, organizaseră un referendum de autodeterminare interzis la 1 octombrie - marcat de violenţe poliţieneşti - şi proclamaseră unilateral independenţa unei 'Republici catalane' la 27 octombrie. Catalonia a fost plasată atunci sub administraţia directă a Madridului.

La alegerile regionale din 21 decembrie, partidele separatiste şi-au regăsit majoritatea în locurile parlamentului catalan şi ar urma să poată forma un nou guvern. Dar ex-preşedintele catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont rămâne în prezent la Bruxelles pentru a se sustrage urmăririlor judiciare, iar ex-vicepreşedintele Oriol Junqueras se află în detenţie provizorie pentru 'revoltă', 'rebeliune' şi 'deturnări de fonduri publice'.

Guindos şi-a exprimat dorinţa ca noul guvern catalan 'să fie conştient de costurile pe care le generează această politică' separatistă şi să 'abandoneze calea unilaterală' căreia i se opun -afirmă el - 'întreaga Europă şi comunitatea internaţională'.

[citeste si]

El a asigurat că 2018 va fi 'un an bun' pentru ţara sa.  


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24