Catalonia, independență. ”Reuniune fără condiții”, scrisoare către Rajoy

catalonia
catalonia

Noul preşedinte al executivului regional al Cataloniei, separatistul Quim Torra, s-a pronunţat vineri pentru o "reuniune fără condiţii" şi "pentru a discuta despre tot", exprimându-şi speranţa că acest lucru se va realiza "în următoarele zile", transmite AFP. 

Într-o scrisoare adresată lui Mariano Rajoy, despre care AFP a avut cunoştinţă, Quim Torra, care şi-a preluat oficial funcţia joi, a solicitat să se recurgă la dialog în faţa "conflictului politic dintre Catalonia şi statul spaniol (...) care trebuie să se rezolve numai pe cale politică". 

"Sunt dispus să demarez acest dialog chiar de mâine. Fără condiţii, în respectul instituţional reciproc datorat, pregătit să discut despre tot, fără limită de timp şi în formatul pe care în vom considera cel mai oportun", a continuat liderul catalan care şi-a exprimat speranţa că "va putea reuniunea se va concretiza în următoarele zile". 

Quim Torra şi Mariano Rajoy şi-au anunţat marţi intenţia de a se întâlni. 

"Primul obiectiv al noului guvern catalan este de a oferi dialogul guvernului spaniol", a afirmat Quim Torra la Berlin, unde i-a făcut o vizită lui Carles Puigdemont, predecesorul său la conducerea Cataloniei destituit de Madrid în urma tentativei de secesiune a regiunii, în toamna lui 2017. Acesta se află în libertate sub control judiciar în Germania în aşteptarea examinării unei cereri de extrădare. 

Răspunsul premierului Rajoy

"Vă rog, stabiliţi o dată şi un loc" pentru o întâlnire, i s-a adresat Torra lui Rajoy. 

Premierul spaniol a anunţat imediat că acceptă. "Cu siguranţă îl voi primi pe preşedintele Generalitat (guvernul autonom catalan), dacă îmi cere asta", a declarat şeful guvernului conservator spaniol. Dar "nu va fi republică" în Catalonia, a avertizat el. 

Quim Torra, şi-a preluat oficial funcţia joi la Barcelona, fără să jure că va respecta Constituţia spaniolă, ci numai "voinţa poporului catalan". Niciun reprezentant al guvernului central nu a asistat la această ceremonie. 

Acest editor de 55 de ani, nou-venit în politică, se consideră ca "preşedinte în exerciţiu", aşteptând revenirea celui pe care îl numeşte "preşedintele legitim în exil", Carles Puigdemont.

VEZI ȘI Simona Halep - Caroline Garcia, rezultat final, sferturi Roma

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel