Cătălin Teniță (REPER) și alți parlamentari vor modificarea Codului Fiscal: Salvați IMM-urile României / document

Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels

Mai mulți parlamentari neafiliați vor modificarea Codului Fiscal.

Popescu Ion-Dragoş, senator neafiliat, Poteraş Cosmin-Marian, senator neafiliat, Cambera Oana-Alexandra, deputat neafiliat; Ichim Cristian-Paul, deputat Neafiliat, Lupu Andrei-Răzvan, deputat neafiliat; Poliţeanu Mihai-Laurenţiu, deputat, Rizea Cristina Camelia, deputat neafiliat și Teniţă Dragoş-Cătălin, deputat neafiliat au venit cu propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Vorbim de Legea „Salvați IMM-urile României" pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Prezentul proiect de lege vizează revenirea la regimul fiscal anterior adoptării Ordonanței nr.16/2022 aprobată cu modificări și completări prin LEGEA nr. 370 din 20 decembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1228 din 20 decembrie 2022), precum și introducerea unor prevederi fiscale mai avantajoase pentru microîntreprinderi.


Este propus un regim fiscal cât mai relaxat pentru IMM-uri care să le ajute să se dezvolte și să devină competitive la nivel european, nu să le ucidă din fașă, mai ales în condițiile în care România se află la coada clasamentului UE în ceea ce privește numărul de IMM-uri.

Proiectul de lege propune revenirea la cota de impozitare pe dividende de 5%, practicată anterior adoptării OG nr.16/2022, precum și introducerea unei cote de impozitare de 3% pentru dividendele plătite de catre microîntreprinderi, în vederea creșterii apetenței pentru investiții în acestea.

Revenirea la plafonul maximal de 1.000.000 de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere

Reintroducerea companiilor de consultanță și de management în categoria microîntreprinderilor

Renunțarea la prevederea care limitează clasificarea ca microintreprindere, dacă există asociați care dețin participații semnificative la mai mult de 3 companii

Reintroducerea deductibilității în calcularea impozitului pe veniturile obținute din închirieri (din cedarea folosinței bunurilor)

Revenirea la sistemul anterior de impunere a contribuțiilor pentru CASS pe veniturile provenite din activități independente, proprietate intelectuale, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din investiții sau venituri din alte surse în contextul dat, așezarea unor contribuții suplimentare de 10% din veniturile brute încasate din activități independente este factor disuadant și nu unul care să încurajeze participarea populației la circuitul economic prin alte modalități decât acelea care presupun activitatea salarizată, mai spun parlamentarii.

„Înțelegem pe deplin necesitățile și presiunile care au dus la luarea deciziei din partea Guvernului de a majora anumite impozite și taxe impozabile IMM-urilor și persoanelor care desfășoară activități economice independente sau obțin venituri din proprietate intelectuală, din investiții sau din cedarea folosinței unor bunuri.


Totuși, suntem de părere că împovărarea excesivă jucătorilor economici care caută să genereze prosperitate proprie prin muncă și prin folosirea inteligentă a resurselor este de 
natură a afecta nivelul economic general și a crește tensiunile sociale”, mai spun parlamentarii.

Citiți, aici, pe larg: https://senat.ro/legis/PDF/2023/23b001EM.PDF

https://senat.ro/legis/PDF/2023/23b001AD.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel