Care sunt simptomele stresului financiar? Percepția distorsionată pe care o avem asupra valorii banilor

Fotografie de la Nathan Cowley/ Pexels
Fotografie de la Nathan Cowley/ Pexels

Când managementul economic pare să scape de sub control, puteți alege să  atribuiți valoare altor lucruri decât banii, cum ar fi, de exemplu, modul în care vă petreceți timpul,  oamenii din viața dvs.,  un animal de companie drăguț (...). E adevărat, banii sunt importanți, dar tu ești mai mult și nu trebuie să încetezi niciodată să ai grijă de tine, cât poți de bine!

Părintele psihanalizei, Sigmund Freud, a susținut că abordăm problemele legate de bani cu aceeași modestie și jenă cu care abordăm problemele sexualității. Dacă Freud ne-ar putea vedea astăzi, cu siguranță s-ar răzgândi: ne ocupăm de problemele de sexualitate cu mare ușurință, păstrând în același timp o puternică rezervă în ceea ce privește chestiunile financiare.

Dar ce legătură are psihologia cu banii?

În fiecare zi, forța noastră psihologică este pusă la încercare de mulți factori, inclusiv de relația pe care fiecare dintre noi o avem (sau ar dori să o avem) cu banii. Dintre factorii care ne testează rezistența psihică  amintim:

  • Propria sănătate fizică
  • Sănătatea fizică a celor dragi
  • Relații afective, relație de cuplu, dinamică familială

Potrivit Psico Adviser, cheltuielile care trebuie suportate sunt întotdeauna foarte multe, în timp ce banii nu par niciodată suficienți. Pe de o parte sunt problemele economice concrete și pe de altă parte sunt preocupările declanșate de acestea. 

Preocupările legate de bani pot fi legate de dificultatea de a ajunge la capăt, dar și de alte probleme care se referă la probleme precum identitatea, stima de sine, așteptările și obiectivele.  Banii, așadar, reușesc să  catalizeze  o serie întreagă de probleme problematice care, în multe cazuri, pot duce la un adevărat sindrom de stres financiar.

Sindromul de stres financiar

Dacă te simți stresat de presiunile economice, nu ești singur. Stresul  financiar  apare atunci când grijile legate de finanțe sunt frecvente și tulburătoare. Mulți oameni trăiesc ”de la salariu, la salariu”, fără posibilitatea de a implementa un plan de aprovizionare. 

De ce  stresul financiar  poate fi atât de dăunător? Pentru că noi, oamenii, avem tendința să  ne îmbolnăvim  mai mult din cauza  lucrurilor pe care nu le putem controla, iar banii sunt percepuți ca un lucru necontrolabil:  suntem atât de la cheremul facturilor de plătit, a termenelor limită, a taxelor și a diverselor cheltuieli... încât am pierdut controlul asupra a ceea contează. Se pare că banii stăpânesc viețile noastre și nu invers.

Care sunt simptomele stresului financiar?

La fel ca orice formă de stres, stresul financiar are și efectele asupra  organismului. Frica  de a nu ajunge la capăt poate cântări foarte mult asupra psihicului oamenilor, inducând astfel  tulburări de somn și anxietate și crescând riscul de depresie.

Simptomele stresului financiar includ:

  • Dificultate de concentrare

  • Durere de cap

  • Frustrare

  • Iritabilitate

  • Hipertensiune

  • Probleme gastrointestinale

  • Tensiuni musculare

  • Insomnie

  • Deficiență imunitară

  • Sentiment de inutilitate

  • Pierderea valorii personale

  • Dificultate în reglarea emoțiilor

  • Viziune dihotomică

O meta-analiză recentă (Guan et al., 2022) a arătat că există o relație între  stresul financiar și depresie. Deși cercetarea nu a evidențiat mecanismele care leagă diferitele dimensiuni ale stresului financiar de depresie, este de înțeles să înțelegem cum grijile economice se pot transforma în depresie. În plus, trebuie întotdeauna amintit că, într-un cadru clinic, depresia nu este altceva decât un sindrom de dereglare a stresului și a emoțiilor.

Banii nu cumpără fericirea

Dacă este adevărat că, după cum se spune, banii nu cumpără fericirea, este la fel de adevărat că toată lumea ar fi mai înclinată să fie nefericită în confortul unei case super echipate, conducând un Maybach sau sorbind cocktailuri într-o locație exotică.

Totuși, ceea ce spun ei este adevărat: banii nu cumpără fericirea. Acesta este un fapt de nerefuzat evidențiat cu mai multe studii științifice, prima observație datând din 1974, când Richard Easterlin a descris așa-numitul ”paradox al fericirii”.

Studiul a constatat că, în anumite limite, bunăstarea percepută de persoană prezintă o corelație cu  statutul socio- economic, însă, odată cu depășirea unui anumit prag de venit, direcția se inversează urmând o curbă descendentă. Deci da, banii aduc fericire, dar numai dacă nu sunt prea mult.

Banii ar trebui să garanteze satisfacerea nevoilor fiziologice și a nevoii de securitate. 

Depășește stresul financiar

O planificare atentă a afacerii, cu o urmărire atentă a veniturilor și cheltuielilor, vă poate pune  în ordine  finanțele. Când nu există absolut niciun grad de  control  asupra situației financiare, singura strategie posibilă este  dezamorsarea tensiunii.

Știu că sună a confort rece, dar când nu există nicio cale de a ocoli problema, singura alegere pe care o avem este să ne lucrăm la bunăstarea în alte moduri. Ar putea fi constructiv și funcțional să se angajeze în aceste  activități centrate pe sine:

  • Plimbare în aer liber

  • Exercițiu

  • Practicați tehnici de respirație

  • Începeți un jurnal emoțional

  • Asculta muzica

  • Vindecă

  • Investește emoțional în legături emoționale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel