Care este cel mai vechi colind din lume

Sursa Foto YouTube  Choir of Magdalen College, Oxford -
Sursa Foto YouTube Choir of Magdalen College, Oxford -

Povestea celor mai vechi colinde din lume i-a preocupat pe mai mulți istorici dar și teologi.

În urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpurilor, atât istoricii cât și teologii din întreaga lume au ajuns la un consens în ceea ce privește cel mai vechi colind din lume: acela că primele colinde datează din secolul IV.

Cele mai multe surse citează cântecul creştin de Crăciun compus de St. Hilary din Poitiers, ”Jesus refulsit omnium”, drept cel mai vechi colind, urmat de ”Veni redemptor omnium”, de același Poitiers. Pe lista celor mai vechi colinde sunt incluse și ”Veni redemptor gentium”, de Ambrosius din Milano si ”Corde natus ex partentis”, de Prudentius, scrie Presasm.

De asemenea, colindele ”O vino azi, Emanuel”, scris în secolul al XII-lea şi ”Cântecul Mariei”, cântat mai ales în bisericile catolice şi conceput în Evul Mediu cu versuri extrase direct din Evanghelia după Luca, sunt două dintre cele mai vechi cântece despre Iisus.

În timpul secolului XII, Sf. Francis din Assisi a introdus în mod oficial Colindele de Crăciun în slujbele religioase. Ca patron al artelor, a inspirat compozitorii şi poeţii zilei să facă muzică de Crăciun.

Cântecele vesele de Crăciun cu care ne-am obișnuit datează din perioada Renașterii. Iar colindele au cunoscut o răspândire și mai rapidă odată cu inventarea tiparniței.

Cântecelele vesele nu au fost, în schimb, pe placul tuturor, pentru că le lipsea solemnitatea, iar unele dintre ele foloseau elemente sau simboluri considerate păgâne. În Anglia, Oliver Cromwell chiar a interzis colindele.

Care sunt cele mai vechi colinde românești

În spațiul românesc, teologii au fost cei care au încercat să identifice cele mai vechi colinde. „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”, este considerată de mulți drept cea mai veche colindă de la noi.

Asta în timp ce alți teologi subliniază că cele mai vechi colinde româneşti ar fi acelea care au refrenul ”Leru-i Doamne” sau ”Alilerui Doamne”, care ar fi forma arhaică a cuvântului bisericesc ”Aliluia”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel