Caraş Severin: Ceremonii de comemorare a morţilor, în cimitirele minorităţii germane

Mormintele din cimitirele aparţinând minorităţii germane din Banatul Montan vor fi iluminate, în zilele de 1 şi 2 noiembrie, când, potrivit calendarului romano-catolic, sunt comemoraţi morţii, scrie Agerpres.

Tot mai puţine persoane vin la cimitirele aparţinând etnicilor germani din România, după ce majoritatea membrilor acestei comunităţi au părăsit România.

"Exodul etnicilor germani din Banatul Montan, ca de altfel şi din restul ţării, îmbătrânirea minorităţii, toate duc la imposibilitatea de a vizita cimitirele. Despre acest lucru s-a vorbit de foarte multe ori în revista lunară reşiţeană de limbă germană 'Echo der Vortragsreihe' (Ecoul Asociaţiei). La citirea unui asemenea articol, Herwig Brandstetter din Graz / Stiria (Austria), membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, a luat iniţiativa să lanseze un proiect numit 'Ziua morţilor, 2003'. Era vorba despre mai multe lumânări care să lumineze pe morminte în ziua de comemorare a morţilor, după cum a spus Brandstetter. La apelul lui către conducerea firmei 'Drauch' din Hausmannstätten - Austria, care produce renumitele lumânări Jeka, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan lumânări mari, roşii pentru cimitir", a explicat preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, Erwin Josef Ţigla.

Ideea lui Hervig Brandstetter a fost un succes, având în vedere că cimitirele catolice din anii de după pornirea iniţiativei au fost iluminate din ce în ce mai multe, acesta fiind şi motivul pentru care proiectul a continuat.

Iniţiativa din 2003 va avea continuitate şi în 2019, deoarece Herwig Brandstetter a realizat un nou proiect şi pentru acest an.

Astfel, pe 1 şi 2 noiembrie, când se comemorează morţii după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocşa, Dognecea, Oţelu Roşu, Sasca Montană, Steierdorf şi în Reşiţa, se vor aprinde din nou lumânările. De aceasta vor avea grijă tinerii şi adulţii activi din localităţile respective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel