Când va fi desemnat noul prim-ministru al Marii Britanii. Boris Johnson ar putea candida din nou

Când va fi desemnat noul prim-ministru al Marii Britanii. Boris Johnson ar putea candida din nou / Foto: Facebook Boris Johnson
Când va fi desemnat noul prim-ministru al Marii Britanii. Boris Johnson ar putea candida din nou / Foto: Facebook Boris Johnson

Află în articol când ar putea fi desemnat noul prim-ministru al Marii Britanii.

Noul prim-ministru al Marii Britanii va fi desemnat până vineri, 28 octombrie, de către Partidul Conservator, transmite Agerpres. Anunțul a fost făcut joi de preşedintele Comitetului 1922, Graham Brady, responsabil cu organizarea alegerilor interne în cadrul formaţiunii, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Vorbind în faţa presei, Brady a estimat de asemenea că va fi posibilă învestirea noului premier înainte datei de 31 octombrie, când ar trebui prezentat programul economic pe termen mediu al guvernului.

Va fi posibil să realizăm scrutinul şi să finalizăm alegerea până vineri, 28 octombrie, a indicat Brady - deşi procesul în urma căruia Liz Truss a fost desemnată premier în cadrul scrutinului intern la care au participat cei circa 170.000 de membri ai partidului a durat două luni după demisia lui Boris Johnson.

Boris Johnson ar putea candida din nou



Acesta din urmă, potrivit publicaţiei The Times, este aşteptat să candideze din nou. Johnson reflectează, dar pare să considere că este o chestiune de interes naţional să candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford. Actualul ministru de finanţe recent numit, Jeremy Hunt, este de asemenea aşteptat să candideze.

Liz Truss şi-a anunţat joi demisia, la numai 45 de zile după învestire, devenind premierul britanic cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Venită la Downing Street cu un program ambiţios de reducere a fiscalităţii, ea şi-a văzut poziţia slăbită după reacţia negativă a pieţelor ce a provocat devalorizarea lirei şi tensiuni în interiorul Partidului Conservator.

Se cer alegeri anticipate



Conform procesului electoral intern din cadrul acestei formaţiuni, după depunerea candidaturilor se desfăşoară runde succesive de vot ale deputaţilor conservatori în care va fi eliminat cel puţin câte un candidat - sunt de asemenea eliminaţi toţi cei care obţin sub 30 de voturi - până când rămân doi finalişti, iar câştigătorul va fi cunoscut în urma unui vot la care vor participa toţi membrii partidului.

După anunţul lui Liz Truss despre demisia sa, opoziţia reprezentată de laburişti, liberal-democraţi şi naţionaliştii scoţieni a cerut din nou alegeri anticipate, mizând pe scăderea popularităţii conservatorilor.

Liz Truss a demisionat. Cristian Diaconescu: Semnal complicat pentru întreaga Europă. Confuzia şi dezorientarea, foarte serioase

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a explicat ce semnal dă, de fapt, această demisie, mai ales în contextul internaţional actual. 

"Pe de o parte, este o instabilitate politică extrem de serioasă, într-o perioadă extrem de complicată. Pe de altă parte, arată exasperarea la nivelul societăţii britanice, pentru că acel mini-buget pe care îl preconiza Liz Truss, pe care l-a promis, nu a putut fi implementat nici din perspectiva unor faze iniţiale. Ministrul Finanţelor şi-a dat demisia şi el, cu câteva zile în urmă. Situaţia economică a britanicilor este una extrem de complicată. În 2016, 90% din economia britanică era la mărimea Germaniei, iar acum este la 70%. Schimburile dintre UE şi Marea Britanie după Brexit au scăzut cu 16%, mai sunt şi problemele legate de frontiera cu Republica Irlanda. Toate aceste probleme se adaugă crizelor prin care trece întreaga Europă. 

Clasa politică şi mai ales societatea britanică nu au avut răbdare cu Liz Truss, iar acum conservatorii sunt în situaţia de a desemna un alt prim-ministru, vorbindu-se chiar de Boris Johnson. Confuzia şi dezorientarea la nivel politic în Marea Britanie sunt, aşadar, foarte serioase", a punctat Cristian Diaconescu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel