Atacuri xenofobe. Merkel, reacție după demonstraţiile extremei drepte

Angela Merkel a condamnat miercuri atacurile xenofobe şi utilizarea sloganurilor naziste după cele mai violente demonstraţii ale extremei drepte din ultimele decenii.

Angela Merkel a condamnat miercuri atacurile xenofobe şi utilizarea sloganurilor naziste în cadrul unui amplu discurs rostit în parlament, după cele mai violente demonstraţii ale extremei drepte din ultimele decenii, incidente care au indicat existenţa unor diviziuni profunde în ţară, relatează dpa.

Manifestaţiile extremei drepte, cele mai violente din Germania în ultimele decenii, care au avut loc în oraşul Chemnitz (est), după decesul unui cetăţean german de moartea căruia au fost acuzaţi doi solicitanţi de azil, care l-ar fi înjunghiat, au readus în actualitate dezbaterea privind decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide graniţele ţării pentru mai mult de un milion de migranţi în 2015.

Nici o scuză

'Nu există nici o scuză sau motiv pentru a vâna oameni, folosind violenţă şi sloganuri naziste, arătând ostilitate faţă de oameni care arată diferit, sau care au un restaurant evreiesc, pentru atacuri asupra ofiţerilor de poliţie, a declarat Merkel în camera inferioară a Parlamentului (Bundestag). 'Nu vom permite ca grupuri întregi din societatea noastră să fie excluse în tăcere', a spus ea, adăugând că evrei, musulmani, creştini şi atei aparţin toţi societăţii germane şi că demnitatea umană este de importanţă maximă.

Ea a răspuns la un discurs vehement al liderului Partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a spus că 'pacea internă' a ţării este în pericol. 'La fel de dezgustător ca şi saluturile lui Hitler, aş vrea să vă reamintesc că evenimentul cu adevărat grav din Chemnitz a fost fapta sângeroasă comisă de doi solicitanţi de azil', a declarat Alexander Gauland, lider al AfD. El a acuzat-o pe Angela Merkel de răspândirea de informaţii false despre demonstraţii şi şi-a exprimat sprijinul pentru Hans-Georg Maassen, şeful serviciului de informaţii interne, care este criticat pentru că a pus sub semnul întrebării veridicitatea unei înregistrări video care arată grupuri de extrema dreaptă vânând migranţi la Chemnitz.

Cetăţeni, puşi sub acuzare

'Adevărul este că nu a existat nicio vânătoare de oameni la Chemnitz ... Cetăţenii care au demonstrat au fost puşi sub acuzare, a spus Gauland. D-nă cancelar, nu mai aveţi nimic de oferit oamenilor din această ţară decât încăpăţânare, dogmatism şi insulte. Izolaţi-vă în cancelarie, departe de realitate!', a spus el.

Şeful serviciilor de informaţii interne Verfassungsschutz (BfV), Hans-Georg Maassen, confruntat cu apeluri să demisioneze, a admis ulterior că înregistrarea este reală, notează Reuters, citând două ziare germane. În ediţia lor de marţi, ziarele Sueddeutsche Zeitung şi Frankfurter Allgemeine Zeitung informează că Maassen i-a scris ministrului de interne Horst Seehofer că înregistrarea video nu a fost falsificată şi că afirmaţiile sale au fost înţelese greşit.

Vezi și: Dispută Merkel-șeful Serviciilor de Informaţii Interne al Germaniei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel