Camionagii din UE nu mai vor să lucreze în Marea Britanie. Român, şofer de tir: Am avut 5-6 oferte

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Marea Britanie este într-o criză majoră a şoferilor de camion, iar europenii cu experienţă refuză, pentru moment, să meargă la muncă în Regat. 

Guvernul britanic încearcă să-i atragă pe șoferii de camioane din UE înapoi cu vize temporare pe fondul unei penurii globale de forță de muncă în acest domeniu.

Cosmin Vicențiu, un șofer de TIR din România, este unul dintre cei care spun că nu se vor întoarce în Marea Britanie.

„În ultimele 6 luni am avut cel puțin 5-6 oferte să mă întorc în Anglia. Dar le-am refuzat”, a spus el pentru BBC, citat de Digi24.

Românul lucrează acum în Italia, unde spune că sunt condiţii mai bune.  „De exemplu, în Italia nu plătești pentru dușuri, pentru parcarea de noapte. Dacă vrei să mănânci au un restaurant și o masă foarte bună costă aproximativ 15 euro”, mai explică şoferul. 

Marea Britanie are nevoie de 80.000 de şoferi 

 

În Marea Britanie, industria transporturilor spune că are nevoie de încă 80.000 de oameni, dar şoferii nu vor să meargă la muncă în Regat. 

„Nimeni nu vrea să meargă înapoi acolo. Nu vreau să mă întorc să lucrez 3 luni sau 6 luni, nu e o variantă sigură pentru viitor”, subliniază Cosmin. 

Nici britanicii cu experienţă nu sunt mulţumiţi

 

Mick Ward e șofer de camion și lucrează în Marea Britanie de peste 30 de ani. El spune că problema sectorului este „modul în care sunt tratați oamenii”.

„Lucrez 60-70 de ore pe săptămână și condițiile sunt la fel de rele ca acum 20 de ani. Salariile sunt mici de 15-20 de ani, au scăzut din cauza forței de muncă ieftine din Europa de est”, spune el.

În octombrie, doar 300 de șoferi din UE au depus cereri pentru cele 5.000 de vize temporare, iar autoritățile nu au furnizat datele pe luna noiembrie.

„E nevoie de investiții majore în infrastructura industriei de transport, începând cu șoferii și mergând în sus”, spune Mick.

Nici firmele de taxi nu o duc mai bine. Firmă din Londra, salarii uriaşe propuse 

 

Cea mai mare companie de taxiuri din Londra oferă un salariu de 5.000 de lire sterline  pentru patru săptămâni de lucru, în ideea de a angaja  şoferi în contextul crizei naţionale.

Salariul este cât se poate de real și este  garantat pentru prima lună de lucru Pentru asta, şoferii trebuie să efectueze 140 de călătorii, a informat compania de taxi într-un comunicat de presă, citat de Bloomberg. Se mai oferă zile libere plătite și fond de pensie privată.

Măsura este luată pentru a pune stop crizei de șoferi cu care se confruntă Anglia.

Guvernul condus de Boris Johnson  a decis să relaxeze regulile privind imigraţia în ideea de a putea atrage mai multe mii de măcelari din străinătate şi a furniza astfel mână de lucru necesară pentru procesarea porcilor care riscau să fie sacrificaţi la ferme, transmite Agerpres.

VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel