Legea Iordache: Interdicţii de integritate aplicate parlamentarilor încetează

Plenul Camerei Deputaţilor a dat undă verde luni încetării unor interdicţii pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative iniţiate de deputatul PSD Florin Iordache.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat undă verde luni încetării unor interdicţii pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, care este iniţiat de deputatul social-democrat Florin Iordache. Proiectul de lege a fost votat pe articole, miercurea trecută, dar nu a mai primit vot final pentru că şedinţa de plen dedicată dezbaterilor la proiectul de lege privind statutul magistraţilor a durat peste 12 ore.

Luni, în favoarea propunerii au votat 167 de deputaţi, împotrivă - 90 şi doi deputaţi s-au abţinut. Astfel, „Legea Iordache", prin care aleșii care au probleme Agenţia Naţională de Integritate scapă de acestea, a trecut de Camera Deputaților.

Săptămâna trecută, deputaţii USR au propus întoarcerea proiectului de lege la Biroul permanent, argumentând în principal că textul propus nu are efectiv legătură cu funcţionarea ANI, şi au solicitat corectarea textului în sensul trimiterii ca primă cameră sesizată la Senat. 

Propunerea a fost însă respinsă de plen. Deputaţii au aprobat un articol conform căruia interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 - 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept.

Conform unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

Criticile Opoziţiei, lege cu dedicaţie

Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii Opoziţiei, aceştia apreciind în linii generale că legea 'este una cu dedicaţie' care nu ţine cont de recomandările Comisiei Europene privind MCV. Deputatul liberal Cătălin Predoiu a spus că, prin adoptarea unui astfel de proiect de lege, 'imoral, ilegitim şi neconstituţional', se creează premisele unui conflict de putere între Parlament şi Justiţie, 'se spală de fapt toate rapoartele ANI din trecut, iar pentru viitor se dă o primă de încredere celor care practică conflictul de interese şi starea de incompatibilitate'.

El a atras atenţia că proiectul de lege propune de fapt să restrângă sfera de aplicare a încetării mandatului la cel în care a existat conflictul de interese, respectiv starea de incompatibilitate, precum şi să înceteze de drept interdicţiile aplicate de drept deputaţilor şi senatorilor prin rapoartele de evaluare întocmite de ANI anterior acestei modificări.

La rândul său, deputatul USR Ion Stelian a făcut referire la raportul Comisiei Europene din 15 noiembrie, în cadrul MCV, care conţine şi referiri legate de solicitările venite de la ANI şi Parlament. 'Încet-încet se lasă bezna peste ţara asta. (...) Se critică în mod explicit faptul că trei solicitări n-au primit niciun răspuns, au fost puse în sertar şi uitate acolo, se critică de asemenea faptul că în cele trei situaţii, în ciuda faptului că era clar cazul unor interdicţii, s-a decis să se valideze mandatele. Recomandarea pe acest capitol se finalizează cu nişte măsuri pe care ar trebui să le ia Parlamentul şi se dau câteva exemple. (...) Aceste recomandări sunt obligatorii pentru România. (...) Legea doreşte să şteargă cu buretele toate interdicţiile emise pentru perioada 2007 - 2013 de către ANI şi confirmate de instanţele de judecată', a spus deputatul USR, care a acuzat că parlamentari din PSD şi ALDE cu probleme 'se acoperă unii pe alţii cu o lejeritate incredibilă'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel