Bugetul Capitalei în atenția ONG-urilor

Reprezentanții ONG-urilor  "Salvaţi Bucureştiul", Funky Citizens şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei au sesizat nereguli la bugetul Capitalei pe 2013, în ceea ce privește sumele alocate pentru anumite reparații curente, dar și proiectele aflate în curs de desfășurare, informează Mediafax.

Autor: Pancu Raluca

Aceștia au criticat, în cadrul unei conferințe de presă, modul de elaborare a proiectului de buget , de către Primăria Capitalei, afirmând că nu a fost respectat principiul transparenței. Potrivit acestora, proiectul de buget a fost elaborat fără a fi supus unei dezbateri publice, în prealabil, și nu a fost publicat pe site-ul Primăriei Municipiului București, pentru a permite cețățenilor să formuleze sugestii și comentarii. Astfel au fost încălcate Legea 52/2003 ,privind transparenţa decizională în administraţia publică şi Legea 273/2006 a finanțelor publice locale.

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicușor Dan, a declarat că repartizarea sumelor din bugetul Capitalei pe 2013 nu este atent detaliată și este dificil de analizat, cu atât mai mult pentru pentru un cetățean care nu dispune de studii economice. În urma consultării proiectului de buget, acesta a declarat că pentru reparațiile curente la străzi, suma consemnată este de 50 de milioane de euro, ceea ce ar înseamna că, la cei 250 de kilometri pe care îi are în administrație primăria, cheltuielile pentru un kilometru de stradă ar putea ajunge și la suma de  200 000 de euro.

Nicușor Dan a mai precizat că în proiectul de buget al Capitalei pe 2013 figurează și suma de 20 de milioane de lei pentru Registrul Spațiilor Verzi din Capitală, deși, în 2011, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara încheiat acest registru.

Pasajul de l aPiața presei Libere, pe agenda lui Sorin Oprescu

 Acesta a adăugat că nu sunt alocate fonduri suficiente pentru finalizarea, în acest an, a unor lucrări precum Pasajul Mihai Bravu, Pasajul Colentina - Doamna Ghica şi cele la linia de tramvai de pe Strada Liviu Rebreanu. Totodată, lucrările de reabilitare a vechiului sediu al PMB de pe bulevardul Regina Elisabeta nu dispun de fonduri suficiente, astfel că instituţia va plăti în continuare chirie la sediul de pe Spaliul Independenţei.

Cu toate acestea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că ar dori să înceapă lucrările pentru pasajul de la Piaţa Presei, deși pentru acest proiect în valoare de 104 milioane de lei, ce ar trebui finalizat în 2014, suma alocată este de 15 milioane de lei, a precizat Nicuşor Dan.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că va ataca în instanță bugetul Capitalei, votat sâmbătă, în Consiliul General al Munincipiului București, dacă acesta nu va fi funcțional și legal, afirmând că a fost elaborat la comandă politică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel