Bucharest Pride 2021. CNA, avertisment pentru toate televiziunile

Bucharest Pride 2021. CNA: Informațiile să fie tratate cu echilibru și imparțialitate, conform legii   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Bucharest Pride 2021. CNA: Informațiile să fie tratate cu echilibru și imparțialitate, conform legii / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Cu ocazia desfășurării Bucharest Pride 2021, sâmbătă, 14 august, CNA a transmis un mesaj.

Consiliul Național al Audiovizualului reamintește radiodifuzorilor faptul că orice informație trebuie tratată cu echilibru și imparțialitate. Recomandăm ca reflectarea în mass-media audiovizuale a Bucharest Pride 2021 să țină cont de respectarea prevederilor legislației audiovizuale.

-  Art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 „Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală”.

-  Art 47 alin. (3) și (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual – „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

- Art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului „În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora”.    

Menționăm că direcția de specialitate din cadrul CNA va monitoriza modul de prezentare al acestui subiect în spațiul audiovizual, iar rapoartele vor fi analizate în viitoarele ședințe publice ale Consiliului.

ACCEPT anunță că Bucharest Pride va fi cu MII de oameni: Nu vom accepta să fim reduși la un botez stradal

Asociația Accept salută schimbarea de poziție din partea autorităților locale din București, însă transmite că numărul participanților va fi probabil de ordinul miilor, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, transmite Mediafax. Primăria Capitalei a acceptat ca „Bucharest Pride” să aibă loc sâmbătă pe Calea Victoriei, însă nu cu mai mult de 500 de participanți. Inițial, Primăria Capitalei refuzase organizarea marșului din acest an pe Calea Victoriei.

"Nu vom accepta să fim reduși la un botez stradal"

„Nu credem că legea e dreaptă. Nu acceptăm ca marșul nostru să fie redus la proporțiile unui botez stradal", spune Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociația Accept, la RFI.

„Primăria Generală a Capitalei trebuia să respecte legea, inclusiv termenii de timp pe care îi impune legea în cazul petițiilor trimise de Asociația Accept trimise încă din luna iulie. Era pentru noi ca organizatori mult prea târziu să schimbăm de la o săptămână la alta un traseu al unui marș care nu e atât de simplu de organizat.”, a mai susținut acesta.

La precedentul marș au participat peste 10 mii de oameni

Întrebat dacă se va putea respecta limita de 500 de participanți, Florin Buhuceanu a răspuns că raportarea numărului de participanți se poate face doar la precedentul marș, când au fost peste 10.000 de persoane prezente: „În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toți cei care cred în faptul că restricționarea de drepturi, fie și în context pandemic, trebuie să fie proporțională. O reducere a unei întâlniri publice de tip marș la proporțiile unei nunți, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în fața realității, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la București”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel