Bruxelles-ul va crea un "Grup de susţinere" pentru Ucraina care poate fi extins şi la Republica Moldova

Comisia Europeană va crea un "Grup de susţinere" pentru Ucraina, care va putea fi extins şi la Republica Moldova, cu scopul de a coordona eforturile financiare ale statelor membre, donatorilor externi şi ale FMI, au anunţat surse europene.

"Grupul de susţinere", a cărui creare urmează să fie anunţată oficial miercuri, va fi coordonat de Comisarul european pentru Extindere şi politică de vecinătate Stefan Fule, scrie Mediafax.

El trebuie "să identifice şi să coordoneze cu autorităţile ucrainene ajutorul de care au nevoie pentru a stabiliza economia şi situaţia politică", au precizat sursele citate.

VEZI ȘI: General NATO: În 3-5 zile, Rusia poate reuși o incursiune militară în Ucraina

Comisia Europeană a prezentat, în martie, un plan de ajutor masiv în favoarea Ucrainei, în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, donaţii şi avantaje comerciale.

De asemenea, ea a oferit Kievului reduceri importante la taxele vamale, într-o sumă totală de aproximativ 500 de milioane de euro pe un an.

FMI a anunţat un ajutor cuprins între 14 şi 18 miliarde de dolari, a cărui plată va depinde totuşi de adoptarea unor măsuri, în special, de majorarea preţului la gaze naturale şi îngheţarea salariilor din sistemul bugetar.

Lucrările "Grupului de susţinere" ar putea fi extinse la Georgia şi R. Moldova, alte două foste republici sovietice care urmează să semneze în viitorul apropiat un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel