Bruxelles-ul cere un calendar pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

Malmstroem dece
Malmstroem dece

Comisia Europeană (CE) cere ”o perspectivă clară și un calendar” pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, potrivit unui purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, citată de publicația germană Die Welt.

Nu a fost o mostră de diplomaţie rafinată, însă mesajul a fost clar: cu câteva zile înaintea reuniunii de joi a miniştrilor de interne şi ai justiţiei din Uniunea Europeană, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich (CSU) a anunţat, în Der Spiegel, că va bloca deocamdată aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, scrie Die Welt, citată de Agerpres. Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a criticat pentru publicația citată, faptul că ministrul Friedrich nu a prezentat nicio perspectivă pentru cele două ţări. Comisia urmăreşte problema şi încurajează toate părţile să colaboreze pentru găsirea unei soluţii. "O perspectivă clară şi un calendar pentru ambele state membre ar trebui să aibă prioritate", susţine Comisia.

Soarta aderării României la Schengen se decide joi și vineri la Consiliul de Justiție și Apărare Internă, la care vor participa miniștrii de interne ai țărilor europene. Germania și mai nou Finlanda au anunțat deja că se vor opune prin veto integrării României în zona de liberă circulație. România va trebui să-ți stabilească, prin urmare, un nou termen de aderare, președintele Traian Băsescu oferind varianta lunii septembrie sau cea a lunii decembrie, după următorul raport al Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel