Bruxelles, primul pas în războiul comercial cu SUA: Taxe de 20 de miliarde

UE va taxa bunuri americane de 20 de miliarde euro dacă SUA introduc tarife pentru importurile de automobile.

Comisia Europeană pregăteşte o listă de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 20 miliarde de euro, pe care ar urma să le taxeze semnificativ în cazul în care Statele Unite ale Americii vor introduce tarife pentru importurile de automobile din UE, a anunţat miercuri Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, citată de Reuters.

'Sperăm că nu va trebui să ajungem la asta şi vom găsi o soluţie. Dacă nu, Comisia Europeană pregăteşte o listă mai degrabă lungă de bunuri americane, în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro', a declarat Cecilia Malmstrom într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta miercuri, la Washington, despre tensiunile comerciale provocate de aceste tarife şi va încerca să dezamorseze conflictul comercial care ameninţă să se agraveze între europeni şi americani. Juncker nu va prezenta o ofertă comercială specială în timpul discuţiilor cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat luni Executivul comunitar.

Amenințarea lui Trump

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE. De asemenea, Trump ameninţă că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump, a afirmat că se aşteaptă ca Juncker să vină cu o ofertă comercială 'semnificativă', dar luni Comisia Europeană a precizat că asta nu se va întâmpla. 'Nu vrea să intru în discuţii privind mandatele şi ofertele deoarece nu există oferte. Aceasta este o discuţie, este un dialog şi o oportunitate de a vorbi şi de a rămâne angajaţi în dialog', a afirmat, luni, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

Ocazie de a atenua potenţialele tensiuni comerciale

Oficialul a adăugat că Juncker 'este foarte bine pregătit' pentru a expune argumentele europenilor. 'Aceasta este o ocazie de a atenua potenţialele tensiuni comerciale şi de a ne angaja într-un dialog constructiv cu partenerii americani', a adăugat Margaritis Schinas. 'Mergem la Washington cu cele mai bune intenţii', a insistat recent comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care însoţeşte pe Juncker la Washington.

Malmstrom a avertizat, însă, că în cazul în care SUA vor introduce tarife pentru importurile de automobile UE are intenţia să riposteze. 'Pregătim, împreună cu statele membre, o listă de contra-măsuri şi le-am comunicat în mod clar acest lucru partenerilor noştri americani', a precizat comisarul european.

Vezi și: SUA-China, război comercial de proporții astronomice. Cine pierde

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel