Boris Johnson refuză să își dea demisia, în ciuda valului de plecări din cabinetul său

Premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări miercuri că doreşte să ''continue'' în acest post, în pofida valului de demisii din guvern care-i fragilizează autoritatea după scandaluri repetate, relatează AFP.

Hotărât să rămână la Downing Street 10, Boris Johnson a lăudat activitatea guvernului, în special scăderile de impozite, vorbind în timpul sesiunii săptămânale de întrebări şi răspunsuri în faţa deputaţilor.

Datoria unui prim-ministru în vremuri dificile, în circumstanţele în care i s-a dat un mandat colosal (la alegerile din 2019), este să continue şi asta este ceea ce voi face, a spus Johnson.

El a stârnit însă râsete când a spus că a discutat miercuri dimineaţă cu membrii guvernului său, după ce demisiile în rândul acestora se succed de marţi seară.

Adăugând şi membrii guvernului cu rang inferior celui de ministru, mai mult de 15 dintre aceştia au demisionat până în prezent, pentru toţi Boris Johnson numind rapid înlocuitori.

Reacţionând la declaraţiile lui Johnson, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a vorbit despre un spectacol patetic, în timp ce liderul deputaţilor partidului naţionalist scoţian SNP, Ian Blackford, a cerut alegeri anticipate. Doi deputaţi din Partidul Conservator al lui Boris Johnson i-au cerut acestuia demisia în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor.

Demisionarii din guvern i-au adresat cuvinte grele şefului executivului şi i-au pus la îndoială onestitatea. Unul dintre ei, secretarul de stat de la finanţe John Glen, şi-a motivat demisia prin totala lipsă de încredere în Boris Johnson.

Deja slăbit considerabil de scandalul petrecerilor desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, Boris Johnson a supravieţuit luna trecută unui vot de neîncredere iniţiat de propria sa tabără politică, după ce acest vechi scandal denumit Partygate fusese o perioadă eclipsat de invazia rusă în Ucraina, timp în care Johnson s-a remarcat prin susţinerea consistentă pentru guvernul de la Kiev, unde el a efectuat două vizite de la începutul războiului.

La acest scandal s-au adăugat însă şi altele, de data aceasta cu caracter sexual. Un deputat suspectat de viol a fost arestat şi apoi eliberat pe cauţiune la jumătatea luni mai, un altul a demisionat în aprilie după ce a fost observat vizionând imagini pornografice în plenul parlamentului pe telefonul său mobil, iar un al treilea deputat a fost condamnat în luna mai pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent în vârstă de 15 ani.

Demisia celor doi din urmă a determinat organizarea de alegeri parţiale, la care conservatorii au înregistrat înfrângeri usturătoare.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt politic al lui Johnson a susţinut că acesta va supravieţui oricărei eventuale noi moţiuni de cenzură.

Pe de altă parte, regulile Partidului Conservator nu permit organizarea succesivă la scurt timp a două voturi de neîncredere, unul având deja loc în urma scandalului Partygate. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Johnson, pentru un nou vot de acest fel trebuie schimbate regulile interne ale partidului, lucru pe care-l poate face numai Comitetul 1922 din cadrul formaţiunii.

Ministrul Sănătății și cel al Finanțelor din Marea Britanie și-au anunțat demisiile din guvernul condus de Boris Johnson

Doi miniștri din Guvernul condus de Boris Johnson și-au anunțat demisiile din executiv.

Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat imaginea guvernului, transmite AFP.

'Este clar pentru mine că situaţia nu se va schimba sub leadership-ul dumneavoastră - şi, prin urmare, aţi pierdut încrederea mea', a afirmat Javid în scrisoarea de demisie postată pe Twitter.

După câteva minute, şi-a anunţat plecarea din guvern şi ministrul finanţelor, Rishi Sunak. 'Publicul aşteaptă în mod legitim ca guvernul să se comporte cu seriozitate şi competenţă', a arătat el în scrisoarea de demisie publicată pe Twitter.

Aceste demisii intervin după un nou scandal în care a fost implicat guvernul condus de Boris Johnson prin demisia lui Chris Pincher, însărcinat cu disciplina parlamentară a deputaţilor conservatori, acuzat că a atins necorespunzător câţiva bărbaţi.

Pincher, un apropiat al lui Boris Johnson, a recunoscut săptămâna trecută că 'a băut prea mult' şi 's-a acoperit de ruşine' şi 'a acoperit de ruşine şi alte persoane' într-un club privat. Pincher a fost nevoit să demisioneze din funcţie, dar a rămas deputat.

Modul în care a reacţionat Downing Street la această nouă criză a făcut obiectul a numeroase critici. După ce mai întâi a transmis că Boris Johnson nu era la curent cu acuzaţii mai vechi împotriva lui Pincher, pe care îl numise în post în februarie, alte dezvăluiri au arătat că premierul era la curent încă din 2019, pe când era ministru de externe. Marţi, Boris Johnson a declarat în cele din urmă că numirea lui Pincher 'a fost o eroare' şi a prezentat scuze.

Acest nou scandal pare 'să fi umplut paharul' pentru Javid şi Sunak, după ce luna trecută Boris Johnson a supravieţuit la mică diferenţă unui vot de neîncredere al deputaţilor conservatori, care au votat în procent de peste 40% împotriva sa, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel