Bolsonaro rupe tăcerea, dar refuză să recunoască victoria lui Lula în alegerile prezidențiale

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele extremist al Braziliei, Jair Bolsonaro, a rupt tăcerea după aproape două zile în legătură cu înfrângerea sa de la alegerile prezidențiale de duminică, dar a refuzat să felicite sau să recunoască victoria rivalului său Luiz Inácio Lula da Silva.

 

Bolsonaro a pierdut cele mai importante alegeri din Brazilia din ultimele decenii, cu o marjă de 2,1 milioane de voturi – 50,9% la 49,1% – și zeci de lideri mondiali au recunoscut rapid victoria lui Lula, scrie The Guardian.

Însă Bolsonaro nu a spus nimic după înfrângere, presa sugerând că populistul de dreapta era ascuns în reședința sa prezidențială consumat de furie, deznădejde și neîncredere.

Într-o scurtă apariție, marți după-amiază, Bolsonaro a rupt, în cele din urmă, tăcerea, pe fondul indignării publice tot mai mari față de poziția sa nedemocratică.

„Visele noastre sunt mai vii ca niciodată”, le-a spus bărbatul de 67 de ani jurnaliştilor chemaţi la palatul Alvorada din capitala Brasília.

El le-a mulțumit celor 58 de milioane de alegători care i-au susținut campania eșuată, dar nu a spus în mod explicit că va respecta câștigul lui Lula și nu a făcut aluzie la cei 60 de milioane de oameni care au votat pentru adversarul său.

„Ca președinte și ca cetățean, voi continua să urmez toate poruncile constituției noastre”, a spus Bolsonaro cu ambiguitate.

Bolsonaro a făcut aluzie, de asemenea, la afirmații fără temei că alegerile de duminică nu au fost corecte. El a spus că protestele post-electorale organizate de susținători înverșunați – inclusiv utilizarea camioanelor și a anvelopelor pentru a bloca autostrăzile cheie – au fost rodul „indignării și al unui sentiment de nedreptate cu privire la modul în care s-a desfășurat procesul electoral”.

„Protestele pașnice vor fi întotdeauna binevenite”, a spus Bolsonaro, adăugând, totuși, că este inacceptabilă împiedicarea dreptului oamenilor de liberă circulație.

După ce Bolsonaro și-a transmis mesajul, șeful său de cabinet, Ciro Nogueira, a indicat că administrația sa nu va contesta rezultatul alegerilor.

„Președintele Jair Bolsonaro... m-a autorizat să începem procesul de tranziție”, a spus el.

Analistul politic Thomas Traumann a spus că remarcile lui Nogueira reprezintă o recunoaștere oficială a faptului că Bolsonaro a pierdut alegerile și că va avea loc o schimbare a puterii la sfârșitul anului.

Curtea Supremă a făcut ecou acestei interpretări într-o declarație, în care a spus că, dând undă verde procesului de tranziție, Bolsonaro „recunoscuse rezultatul final al alegerilor”.

Observatorii cred că, după ce a părăsit puterea, Bolsonaro s-ar putea afla expus unei multitudini de posibile investigații și acuzații legate de știri false, comportament antidemocratic, presupusă corupție și gestionarea îndoielnică ca pandemiei Covid, care a ucis aproape 700.000 de brazilieni.

Susținătorii lui Bolsonaro au blocat străzile din Brazilia, după ce Lula a câștigat alegerile

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au blocat marile artere de circulație, după ce acesta a fost înfrânt în alegeri de Lula da Silva.

Lula a obținut 50,9% din voturile valabile împotriva celor 49,1% ale lui Jair Bolsonaro. Președintele în exercițiu nu a recunoscut nici înfrângerea și nici nu a contestat rezultatele care au divizat națiunea.

Există îngrijorări că președintele în funcție ar putea complica perioada de tranziție de două luni înainte ca Lula (nume complet Luíz Inácio Lula da Silva), fost președinte, să depună jurământul la 1 ianuarie 2023.

Șoferii de camioane au blocat principalele artere de circulație

Șoferii de camioane pro-Bolsonaro au început să blocheze drumurile din toată țara, la scurt timp după anunțarea rezultatelor alegerilor.

Până luni seara, poliția federală de autostrăzi a raportat 342 de astfel de incidente, cele mai mari proteste având loc în sudul țării. Unele dintre blocaje au fost ulterior eliminate de poliție.

Mulți șoferi de camioane au beneficiat de costuri mai mici ale motorinei în timpul administrației Bolsonaro.

De asemenea, judecătorul de la Curtea Supremă, Alexandre de Moraes, a cerut poliției să disperseze imediat blocajele. El a avertizat că toți cei care încă blochează drumurile marți vor fi amendați.

În discursul său de victorie, la scurt timp după ce rezultatele au fost făcute publice, Lula, în vârstă de 77 de ani, a abordat ruptura politică din Brazilia, care s-a adâncit și mai mult în timpul unei campanii electorale acerbe.

"Această țară are nevoie de pace și unitate. Această populație nu mai vrea să lupte", a spus el, promițând că va guverna pentru toți brazilienii și nu doar pentru cei care l-au votat, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel