EXCLUSIV  Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică, schimb de replici în legătură cu salariile profesorilor / video

Ciuvică - Chirieac
Ciuvică - Chirieac

Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică au avut un schimb de replici în legătura cu salariile profesorilor.

Mugur Ciuvică este de părere că revendicările profesorilor nu pot fi rezolvate nici de un Guvern minune mondial. Bogdan Chirieac spune că atâta timp cât s-au găsit bani pentru pensii speciale, s-ar putea găsi și pentru dascăli.

„Revendicările profesorilor nu pot fi puse în practică nici dacă, mâine, vine în România minunea Guvernului mondial. Banii pe care îi cer acum profesorii nu pot fi dați sub nicio formă”, a zis Mugur Ciuvică.

„Unora li s-au putut da pensii speciale... iar la profesori se dau doar 2500 lei?! Lăsați-mă în pace...”, a zis Bogdan Chirieac.

„Pensiile speciale au fost date de Valeriu Stoica în 1998. (...) Banii pe care îi cer acum profesorii nu pot fi dați sub nicio formă”, a zis Mugur Ciuvică.

„Da... sigur... nu se pot da bani la profesori. Bine că se pot da bani la securiști și procurori”, a continuat Bogdan Chirieac.

„Traian Băsescu a început să dea bani la securiști, apoi a continuat și Klaus Iohannis”, a zis Mugur Ciuvică.

În acest schimb de replici a intervenit și jurnalista Diana Tache: „Pentru profesori și alte categorii sociale nu se găsesc bani, domnule Ciuvică, dar pentru polițiștii care au protestat zilele acestea s-au găsit. Pentru unii se poate, pentru alții nu se poate. Nu zic că este rău sau că este bine, dar ideea este că s-au găsit bani”.

Vedeți întregul schimb de replici aici:

VEZI ȘI: Răspunsul lui Mircea Badea, dacă ar fi profesor, la întrebarea: „De ce nu renunțați la grevă? Nu vă gândiți la copiii noștri?” - https://www.dcnews.ro/raspunsul-lui-mircea-badea-daca-ar-fi-profesor-la-intrebarea-de-ce-nu-renuntati-la-greva-nu-va-ganditi-la-copiii-nostri_918500.html

Ligia Deca, ministrul Educației, a zis că, prin Ordonanţa 53/2023, salariile profesorilor vor fi mărite. Acest lucru se va întâmpla din iunie, cu cel puţin 1.000 de lei brut la personalul didactic şi cu 400 lei/lună pentru cel nedidactic.

„Ultimele săptămâni au reprezentat un semnal de alarmă pe care l-am înţeles. Apreciem solidaritatea de care au dat dovadă profesorii şi colegii lor în ultimele săptămâni. Ştim cu toţii că profesorii au nevoie de salarii decente şi cu siguranţă merită mai mult respect din partea noastră, a guvernanţilor, dar şi din partea întregii societăţi. Munca personalului şcolii este una esenţială, aşa cum ne-o arată studiile, dar cum ne-a arătat-o şi pandemia şi cred că întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere: al carierei didactice, al infrastructurii, dar şi al centrării reale a educaţiei pe elev. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 lei brut/lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi respectiv de 400 lei brut/lună pentru personalul nedidactic", a spus Ligia Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.



„Toate salariile din învăţământ cresc”



„Au apărut informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului legislativ. Dacă veţi consulta acest aviz, veţi vedea că avizul Consiliului legislativ a fost unul favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menţionată sintagma 'neconstituţional'. Există o serie de observaţii, aşa cum este absolut firesc. Ordonanţa de urgenţă a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul CL, ea fiind adoptată chiar ieri, de Ziua copilului, tocmai pentru a da un semnal, apropo de preţuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noştri şi îi îndrumă, în fiecare zi, la şcoală. O altă informaţie falsă care s-a propagat, din păcate, în spaţiul public, este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că, în anexa ordonanţei, aşa cum era şi până acum în anexele Legii-cadru 153 - Legea salarizării unice, sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradaţiei 0, adică a persoanelor care au mai puţin de trei ani vechime în muncă", a mai zis Ligia Deca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel