Bogdan Chirieac a câștigat procesul cu Sima, obligat de Justiție să plătească 30.000 $ pentru calomnie. Liviu Avram, iertat pentru lipsa de deontologie

sima
sima

Tribunalul București l-a condamnat pe brokerul escroc Cristian Sima la plata a 30.000 de dolari, în procesul intentat de Bogdan Chirieac. Chirieac i-a acuzat de calomnie pe Sima și pe jurnalistul Liviu Avram, care a publicat în ziarul Adevărul, fără să verifice, susținerile escrocului internațional refugiat în Islanda. Amintim că Sima a fugit din țară în luna octombrie 2012, după ce a păgubit cu milioane de euro mai mulți investitori la bursă. În timp ce încerca să șteargă urmele escrocheriilor financiare pe care le făcuse, Sima a creat o diversiune, lansând în presă acuzații extrem de grave la adresa unor lideri de opinie care au refuzat să-i acopere matrapazlâcurile.

Sima a pretins că i-a oferit 640.000 dolari lui Chirieac, în anul 2000, ca acesta să îi distribuie unor politicieni. Pentru a da credibilitate acestor scorneli, escrocul i-a trimis lui Liviu Avram mai multe documente, ”emise” chipurile de o bancă din Chiasso, Elveția, iar ziarul Adevărul a publicat aceste înscrisuri. Chirieac l-a avertizat pe redactorul-șef adjunct, Liviu Avram, că așa-zisele extrase bancare sunt contrafăcute și i-a declarat cu fermitate că nu a avut niciodată un cont la firma lui Sima, WBS, la banca din Chiasso. Mai mult, la o analiză a ”documentelor” se puteau vedea erori de redactare și greșeli grosolane, față de cele pretinse de Sima în interviu. De altfel, în paralel cu procesul civil intentat pentru calomnie lui Sima și Avram, Chirieac a făcut plângere penală, pentru fals și uz de fals.

Vezi AICI Documentele care arată că Liviu Avram, de la Adevărul, a luat bani de la Sima

Avram, care deținea funcția de redactor-șef adjunct la Adevărul, nu a verificat din alte surse și nici nu a ținut cont de declarațiile lui Chirieac.

După doi ani de proces, instanța a stabilit că Sima a mințit și a lansat în spațiul public calomnii la adresa lui Bogdan Chirieac, fapt pentru care a fost condamnat la plata a 30.000 de dolari, sumă record în cazurile de acest gen. Urmează ca și procurorii să soluționeze plângerea penală legată de falsurile publicate.

Avocata Georgiana Teodorescu a precizat pentru De Ce News: "Instanța a apreciat că sunt întrunite condițiile răspunderii civile delictuale în cazul lui Sima, respectiv: fapta ilicită (i.e. susținerile mincinoase ale lui Sima), vinovăția acestuia (reaua credință cu care a făcut afirmațiile calomnioase) , prejudiciul (în cazul de față moral, afectarea imaginii și reputației dlui Chirieac) și legătura de cauzalitate între faptă și prejudiciu".

Avram a fost iertat de la plata unor daune morale, cel mai probabil fiindcă a putut invoca scuza că nu știa că Sima minte, deși era evident că un escroc care înșelase încrederea a zeci de investitori nu este o sursă credibilă de informații.

”Deontologii” care vor mai încerca să utilizeze minciunile acestui calomniator ca să-și atace un concurent pe piața media nu mai pot scăpa de răspundere penală, tocmai pentru că o instanță de judecată s-a pronunțat deja în sensul tragerii lui la răspundere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel