EXCLUSIV  Biden l-a făcut „criminal“ pe Putin. Iulian Chifu: O să îl coste, atacul a fost direct la el

Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat, în exclusivitate pentru DC News, acuzațiile pe care Joe Biden i le-a adus lui Vladimir Putin.

Astăzi, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin va suporta consecințele pentru coordonarea acțiunilor Rusiei de amestec în alegerile prezidențiale americane de anul trecut în favoarea lui Donald Trump. “Va plăti prețul”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News, transmis miercuri dimineața în cadrul emisiunii ”Good morning, America” (vezi mai multe AICI). 

Iulian Chifu, analist de politică externă, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, privitor la culisele implicării Federației Ruse în alegerile din Statele Unite ale Americii:

Biden, în momentul în care a preluat mandatul, a solicitat instituțiilor de forță, serviciilor de informații, Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Externe să-i pună la dispoziție evaluarea tuturor dosarelor în care e implicată Rusia. Aici au intrat în discuție cazurile Skripal și Navalnîi, cu utilizarea armelor chimice împotriva propriului cetățean, represiunile interne, ingerința în alegerile din SUA din 2016 și 2020, atacurile cibernetice, inclusiv Solar Winds-ul, dar și alte elemente în care e implicată Rusia. De exemplu, atacurile cu microunde la adresa unor persoane.

Între timp a venit acest raport. Pe baza lui avem declarația lui Joe Biden care este substanțială. Sigur, urmează reacții, care deja sunt de altă natură decât sancțiuni, și o să îl coste pe Putin, deoarece atacul a fost direct la el. Pe acest fond, așteptăm să vedem cum va arăta reacția Americii. E evident că afirmația arată că rapoartele serviciilor de informații sunt extrem de clare, deoarece, altfel, nu ieșea președintele să afirme că, pe baza informațiilor din rapoarte, s-a întâmplat acest lucru. Urmează să vedem care este reacția din punct de vedere a acțiunii, nu numai a declarației, să vedem ce măsuri se iau și care vor excede zona de sancțiuni.

De altfel, chiar săptămâna trecută a existat o reacție a lui Lavrov și a Ministerului de Externe rus care spunea că America urmează să îi atace cibernetic și încalcă regulile dreptului  internațional, ca reacție la Solar Winds. Ei au țipat preventiv. Reacțiile vor fi de altă natură și vor fi resimțite de instituțiile Federației Ruse și de cei care sunt implicați în atac. Nu vor fi resimțite la nivel public“, a precizat analistul de politică externă.

Care va fi reacția Kremlinului

„Nu au altă direcție de acțiune decât cea împotriva SUA. Din punctul meu de vedere, în momentul de față sunt în expectativă pentru a vedea ce li s-a întâmplat, unde vor apărea efectele, iar în măsura în care substanța acestor efecte afectează direct pe cei care au inițiat atacurile, va fi mai complicat, dar dacă va fi una cu incidență publică, sigur că se va manifesta și Federația Rusă.

Ideea că, pentru a replica Statelor Unite ale Americii ar face o acțiune convențională ori de altă natură, este excesivă. Ar însemna o escaladare și o expunere prea mare. Între dosare era și cel cu agresiunea militară din estul Ucrainei. Toate aceste lucruri se vor decanta, dar, până nu vedem acțiunea propriu-zisă ca efect, e puțin probabil să știm cum va arăta reacția Kremlinului.

De asemenea, trebuie să vedem și o reacție coerentă a Rusiei la nivelul potrivit. Nu la nivel de intermediari. Trebuie să fie la nivelul statului rus, ori președinte, ori purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ori Maria Zaharova la Externe. Trebuie să fie un nivel important. Putin nu poate să reacționeze până nu vede ce se întâmplă. Dacă nu-l afectează în mod direct și reacționează, ar însemna o recunoaștere a ceea ce i s-a întâmplat.

Toată situația arată de pe ce premise începe relația cu Federația Rusă, respectiv punerea la punct a acesteia, mai ales după perioada Donald Trump care avea mai mult încredere în serviciile ruse decât în cele americane, lucruri care au costat America. Acum, lucrurile sunt foarte clare, iar pe dimensiunea Rusiei, pozițiile SUA și UE sunt comune“, a conchis Iulian Chifu.

VEZI ȘI: Rusia îşi recheamă ambasadorul din SUA pentru consultări după ce Biden l-a făcut ”criminal” pe Putin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel