Biblioteca „Sfântul Apostol Ioan” din Madrid, spațiu pentru conservarea și promovarea identității românești

De curând, în Spania, s-a inaugurat o bibliotecă românească, în cadrul Catedralei Episcopale „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.

 

 

Biblioteca nou înființată va avea intrare liberă și gratuită pentru toți membrii comunității de români. Proiectul a fost finanțat prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi a fost implementat în 5 luni, în perioada 1 mai 2023 – 30 septembrie 2023.

„Educația este singura care ne poate aduce continuitatea comunității noastre, fără educație nu avem nici un viitor. O educație adecvată are nevoie nu doar de consecvență în studiu, ci și de un spațiu adecvat care să faciliteze accesul la educație, fie că vorbim de carte în format fizic sau de modalități moderne de învățare. O persoană care nu-și cunoaște trecutul nu are viitor, sau mai bine zis este predispusă să repete greșelile înaintașilor.” anunțau cu optimism organizatorii la începutul proiectului, pe Basilica.ro.

Idei transpuse în fapte, în 5 luni

Astfel că pe data de 10 septembrie 2023, numeroși cetățeni și reprezentanți ai autorităților române: Ambasada  României în Spania, Consulatului General și Institutului Cultural Român de la Madrid au fost prezenți în mijlocul comunității ortodoxe române, la Catedrala Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, unde a fost inaugurată biblioteca „Sfântul Apostol Ioan” Partenerii acestui proiect sunt Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Asociația Nepsis Spania, Asociația Speranță și Filantropie și Asociația Centrul de Copii și Tineret „Sfântul Sebastian”.

„Comunitatea românilor din Madrid se bucură de o bibliotecă nouă, realizată cu finanțare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, creată cu scopul de a păstra identitatea lingvistică, culturală, istorică și spirituală românească.” a anunțat, la rândul său, Ambasada României la Madrid într-un comunicat, însoțit de fotografiile de la inaugurare.

2. -imagine fara descriere- (biblioteca-sf-apostol-ioan-madrid---1_77237800.jpg)

3. -imagine fara descriere- (biblioteca-sf-apostol-ioan-madrid---2_52911900.jpg)

Noul spațiu de relaxare este unul modern, prevăzut cu o sală de lectură  pentru cititori, dotată cu mobilier nou și echipamente IT.

La eveniment  au participat peste 150 de persoane. Din partea instituțiilor românești prezente în capitala Spaniei au luat cuvântul: Anamaria Almășan, Gerant interimar al Consulatului General de la Madrid și Maria Floarea Pop, director ICR Madrid. În intervenția sa, Anamaria Almășan a transmis salutul și felicitările Ambasadorului României în Spania, George Bologan, pentru eforturile depuse în implementarea acestui proiect foarte util pentru comunitatea românească, apreciind rolul deosebit al Bisericii nu doar în acordarea asistenței spirituale, ci și în păstrarea identității lingvistice și culturale a cetățenilor români din Spania. ”

Tot în mediul virtual, Centrul InfoEuropa salută public demersul și scrie că a aduce la viață o bibliotecă este un demers pe cât de rar, pe atât de important: „Felicităm întreaga echipă care a făcut posibil acest proiect și îndemnăm comunitatea românească să o viziteze și să petreacă timp liber de calitate, să se bucure de carte, nădăjduind că biblioteca va înregistra zilnic noi și noi cititori.”

4. -imagine fara descriere- (biblioteca-sf-apostol-ioan-madrid---3_82881500.jpg)

1. -imagine fara descriere- (biblioteca-sf-apostol-ioan-madrid---4_51147900.jpg)

Biblioteca Sfântul Apostol Ioan” din Madrid, spațiu de relaxare în cadrul Catedralei

Scopul proiectului este păstrarea identității lingvistice, culturale, istorice și spirituale românești, prin activități concrete în biblioteca ce se găsește în Catedrala Episcopală „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.

„A aduce la viață o bibliotecă este un demers pe cât de rar, pe atât de important. Felicităm întreaga echipă care a făcut posibil acest proiect și îndemnăm comunitatea românească să o viziteze și să petreacă timp liber de calitate, să se bucure de carte, nădăjduind că biblioteca va înregistra zilnic noi și noi cititori.”  Basilica.ro.

5. -imagine fara descriere- (biblioteca-sf-apostol-ioan-madrid---5_94894700.jpg)

Ca activități concrete, proiectul a constat în achiziționarea și instalarea următoarelor: mobilier bibliotecă (5 bucăți), mobilier birouri (13 bucăți), dotarea bibliotecii nou înființate cu echipament IT: calculator (10 bucăți), imprimantă multifuncțională (3 bucăți), video-proiector (o bucată)”, se precizează în comunicatul de închidere a proiectului. Biblioteca nou înființată va avea intrare liberă și gratuită pentru toți membrii comunității de români.”

Despre Catedrala Episcopală „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid

Prima Sfântă Liturghie arhierească în noua Catedrală Ortodoxă Română din Madrid a avut loc sâmbătă, 18 noiembrie 2017. Construcția noii Catedrale episcopale a început în februarie 2012, conform informațiilor prezentate de basilica.ro.

Proiectul catedralei a fost prezentat într-un articol, pe DCNews, încă din anul 2015.

https://www.dcnews.ro/catedrala-romaneasca-la-madrid-in-valoare-de-6-milioane-de-euro_487859.html 

6. -imagine fara descriere- (biblioteca-sf-apostol-ioan-madrid---6_41926000.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel