Băsescu, Ponta și Macovei au lezat independența Justiției - CSM

basescu csm
basescu csm

Președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și europarlamentarul Monica Macovei, fost candidat la prezidențiale, au lezat independența justiției prin declarații despre dosarele Microsoft și Lukoil, dar și despre dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, a decis Consiliul Superior al Magistraturii.

La capătul ședinței CSM de joi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat că politicienii au depășit limitele discursului public, decredibilizând justiția.

”Politicienii au depășit limitele adminsibile ale discursului public să decredibilizeze justiție și pe magistrați. Unii au încercat să introducă politicul în justiție sau chiar au spus că justiția ar fi influențată politic, a precizat Stanciu.

”Puterile trebuie să înțeleagă că nu îți acoperi anumite eșecuri prin încercarea de a responsabiliza alte puteri (n.r. justiția). O justiție din România pentru a funcționa implică în mod deosebit ca în Rom să existe o legislație clară, coerentă, stabilă, care să nu permită interpretări. Implică de asemenea resurse materiale și mai ales umane suficiente pentru ca acest sistem să poată lucra la anumiți parametri și la un nivel calitativ”, a mai spus președintele ICCJ.

Băsescu dezvăluia "surprize" din dosar

Primul raport a fost realizat în cazul preşedintelui PSD, care declara, în 27 octombrie, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanţe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunţându-se similar, conform Mediafax.

Cel de-al doilea face referire la afirmaţia europarlamentarului Monica Macovei, care a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de "Lukoil".

Cel de-al patrulea raport al IJ are legătură cu declaraţiile făcute la Realitatea TV, de preşedintele Traian Băsescu, care, răspunzând unei întrebări, a spus că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

Livia Stanciu, interviu AFP înainte de alegeri: Progresele în Justiție pot fi revizuite în două zile

 


Şeful statului nega la acel moment că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare şi acea informaţie într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor", afirma preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti.

Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: "Da, vor mai fi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel