Barack Obama - Vladimir Putin, convorbire telefonică despre situația din Ucraina

Preşedintele american Barack Obama și omologul rus, Vladimir Putin, au purtat, marți seară, o convorbire telefonică. Cu acest prilej, liderul de la Casa Albă l-a îndemnat pe Vladimir Putin să accepte planul de pace pentru Ucraina, pe care liderii europeni îl vor prezenta, miercuri, la Minsk, în Belarus.

Barack Obama a subliniat "importanţa de a profita de oportunitatea reprezentată de negocierile dintre Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina, în vederea ajungerii la o soluţionare pe cale paşnică" a violenţelor din estul Ucrainei, conform Mediafax.

Preşedintele american a declarat, luni, că încă nu a decis dacă să trimită sau nu armament şi echipament forţelor ucrainene, insistând că doreşte soluţionarea pe cale diplomatică a crizei. El a apreciat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu cancelarul german Angela Merkel, că şansele unei soluţii militare în Ucraina sunt "slabe".

Vezi și: Avertisment ferm al rușilor pentru România: Vom căuta să vă anihilăm flota!

Avertisment pentru Putin

"Dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament şi finanţarea separatiştilor, costurile pentru Rusia vor creşte", l-a avertizat Obama lui Putin, potrivit Casei Albe.

Uniunea Europeană şi Washingtonul au decis să nu trimită un ajutor "letal" Ucrainei, în pofida unor îndemnuri ale unor congresmeni din ambele tabere şi ale unor foşti oficiali din cadrul Administraţiei Americane de a trimite armament forţelor guvernamentale asediate de rebeli proruşi în estul Ucrainei.

Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au întâlnit cu Putin la Moscova, la sfârşitul săptămânii, într-o încercare de a ajunge la un acord de pace, dar fără rezultat.

Europenii vor încerca din nou acest lucru, miercuri, în capitala belarusă Minsk.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel