Avocatul soților Ceaușescu, despre Revoluție: Cum am făcut noi dosar 1/90, pe 25 decembrie? Aveam elemente de premoniție?

Ema Apostu / 04 dec 2019 / 22:48

Avocatul soților Ceaușescu, din timpul procesului care le-a adus sfârșitul, a vorbit despre Revoluția din 1989. Bolnav de cancer, generalul în rezervă Constantin Lucescu a spus cum au decurs lucrurile în ziua de 25 decembrie, pentru care se căiește acum.

"A fost o lovitură de stat cu o crimă oribilă. Este opinia mea, însă, și nu pot să-mi arog dreptul de a da un verdict definitiv. (...) După crima umană pe care noi am făcut-o am făcut a doua și cea mai importantă crimă care duce la desconsiderarea statului și a instituțiilor statului. Instituția cea mai importantă este justiția. Toată străinătatea a criticat modul în care nu a existat proces. Iar noi am căutat încontinuu să-i spunem proces. La ce să-i spunem proces? Domnul Gelu Voican, ca și rechizitoriu, făcea acele acte prim martie 1990. Păi cum am făcut noi dosar 1/90, pe 25 decembrie? Aveam elemente de premoniție?", a spus avocatul soților Ceaușescu în emisiunea "Sinteza Zilei", de la Antena 3.

Capetele de acuzare

"Absolut nimic nu era adevărat! Dacă luăm imaginile lor din timpul procesului veți vedea grija cu care Nicolae Ceaușescu o oprește pe Elena Ceaușescu să facă greșeli. Vă rog să mă credeți că acest om, iubindu-și familia, a avut ceva bun. La ea este invers - veți observa reacția psihică: prima dată e grandoare, e trufie, e orgoliul prin modul în care răspunde. Vedeți la sfârșit - 'mamă, mă doare' - revine în normalitatea comportamentală. Dar era prea târziu", a mai spus avocatul.

"Poate că și din cauza mea - cu toate că m-am opus la pedeapsa cu moartea - și din cauza mea, a slăbiciunii și a lașității mele, au fost condamnați la moarte. Am simțit frică!", a recunoscut acesta.

Ce simte când revede imaginile cu executarea soților Ceaușescu

"Ce poate simți un om care participă la o crimă, care crede că prin actul lui de cruzime și al celorlalți poate deschide porțile democrației. Românul simplu, românul neacademician spune un lucru esențial: cine seamănă vânt, va culege furtună. N-am făcut în '89 decât să semănăm vânt. Toată lumea vorbește de un proces. Vă rog să scoateți din conotația acestei discuții cuvântul proces. Pentru a discuta de un proces, am fi avut nevoie de un rechizitoriu. Pentru a putea să avem un rechizitoriu valid, trebuia să avem incriminări, o expertiză medico-legală, pe care noi am complinit-o cu doctorul Verdeș pe care l-ați văzut că l-a prezentat colonelul Boieru și care le-a luat o tensiune. Este de râs.

Pentru a fi avut proces pentru o revoluție, trebuia să avem o revoluție. Și dacă stau bine să mă gândesc, eu sunt doar jurist - nu am calitatea de istoric, de politolog -, da, din puțina carte pe care am învățat-o, ca să avem o revoluție trebuia să am un program, o subvenție și mijloace de realizare. Am avut un singur lucru: 'ce-ai făcut în ultimii cinci ani?' și 'hai să ne batem care să punem mâna pe putere.", a mai spus generalul în rezervă Constantin Lucescu.