Avocatul Poporului: Recurs în interesul legii, regimul juridic al contravenţiilor

Avocatul Poporului a promovat la ÎCCJ un recurs în interesul legii pe OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un recurs în interesul legii pe Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, în sensul de a stabili dacă descrierea insuficientă a faptei echivalează cu lipsa menţiunilor privind fapta săvârşită, atrăgând astfel nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenţie, sau echivalează cu neîndeplinirea cerinţei de descriere a faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă.

Solicitarea Avocatului Poporului priveşte art. 16 şi art. 17 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, modificată şi completată. În opinia Avocatului Poporului, insuficienta descriere a faptei în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei atrage incidenţa art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 - nulitatea relativă.

Promovarea recursului în interesul legii s-a datorat faptului că în practica judecătorească au existat orientări jurisprudenţiale diferite. Unele instanţe au apreciat că cerinţa agentului constatator de a realiza o descriere în concret a acţiunii sau inacţiunii autorului faptei săvârşite are o natură imperativă, întrucât, în lipsa unei descrieri corespunzătoare a faptei, instanţa nu poate exercita controlul de legalitate şi temeinicie a procesului-verbal, raţiunea instituirii ei fiind aceea de a permite instanţei de judecată cercetarea legalităţii actului constatator, prin stabilirea faptelor materiale şi verificarea încadrării juridice, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului transmis miercuri

Prin urmare, în lipsa menţiunilor privind fapta săvârşită se înţelege şi descrierea insuficientă a faptei, care permite verificarea aspectelor de legalitate şi temeinicie supuse controlului judecătoresc, respectiv stabilirea faptelor materiale şi verificarea încadrării juridice pe care acestea au primit-o şi a justeţii sancţiunii aplicate, spune Avocatul Poporului, care precizează că pentru aceste considerente instanţele de judecată au anulat procesele-verbale de contravenţie.

[citeste si]

În opinia altor instanţe, descrierea insuficientă a faptei contravenţionale reţinute în sarcina petentului echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a actului sancţionator, condiţionată de producerea unei vătămări ce nu poate fi înlăturată, în temeiul art. 16 din OG nr. 2/2001, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum acesta a fost dezlegat prin Decizia nr. XXII din martie 2007 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un recurs în interesul legii, menţionează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel