Avion RyanAir, deturnat de Lukașenko, pentru arestarea jurnalistului Protasevici. Chirieac: Terorism de stat! Lukașenco a înnebunit

foto pixabay ilustrativ/ Avion deturnat de Lukașenko pentru arestarea unui jurnalist. Chirieac crede că liderul belarus a înnebunit
foto pixabay ilustrativ/ Avion deturnat de Lukașenko pentru arestarea unui jurnalist. Chirieac crede că liderul belarus a înnebunit

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre pericolul pe care regimul lui Lukașenco de la Minsk îl reprezintă și măsurile dure care ar trebui luate în cazul avionului deturnat pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici. 

Regimul din Belarus a forțat ieri un avion de călători al companiei RyanAir care mergea de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk pentru a aresta un jurnalist. Potrivit informațiilor din media, în spațiul aerian belarus a fost anunțată prezența unei bombe la bord, iar echipajul a solicitat aterizarea de urgență pe cel mai apropiat aeroport.

Boeing-ul 737 a fost escortat de un avion MiG-29, puternic înarmat, al Forțelor Aeriene din Belarus. Ordinul de interceptare ar fi fost dat chiar de Aleksandr Lukașenko, preşedintele din Belarus. La sol, pasagerii au fost debarcați pentru verificarea amănunțită a avionului şi puşi să treacă din nou prin filtrul de securitate. Motivul era de fapt reținerea lui Roman Protasevici, fondatorul Nexta, principalul canal de informare din Belarus.

Vezi și: Avion, deturnat la Minsk. Cum se apără autoritățile din Belarus: Mituri și speculații

„Interpretarea este clară, vorbim despre terorism de stat. Mai departe, să vedem care va fi reacția lumii occidentale, fiindcă aici trebuie să avem reacție și ca Uniune Europeană, și ca NATO, și ca Statele Unite. Atunci când ai un nebun, pentru că Sasha Lukașenco a înnebunit, doar pentru că președintele Putin dorește un tampon între el și nordul Europei, poți avea astfel de situații. Astăzi a deturnat un avion. Mâine va doborî un avion comercial. Din toate punctele de vedere, trebuie impus un consiliu de urgență al Uniunii Europene și luarea de măsuri extrem de dure, inclusiv începerea negocierilor cu Vladimir Putin pentru îndepărtarea și eventual internarea lui Aleksandr Lukașenco, fost șef de CAP înainte de 1989, care deține funcția prezidențială în Belarus de 31 de ani. Altminteri, să știți că nu este o surpriză pentru nimeni, toată lumea știe că Belarus este ultima dictatură de tip Nord Coreean din Europa și nu există aici nuanțe. Și vedeți unde poate să ajungă un individ nebun, de-a dreptul, cum este Aleksandr Lukașenco”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV. 

Două situații similare, în baza unor confuzii

Similar cu acest eveniment, au mai avut loc alte două situații, amintește Chirieac. Până acum, nu au fost înregistrate astfel de rețineri ale unor jurnaliști. 

„Eu nu îmi aduc aminte de așa ceva. Sigur că au existat situații când un avion comercial sud coreean a fost confundat cu un avion de spionaj american și a fost dat jos de fosta Uniune Sovietică, la fel cum s-a întâmplat și la un avion iranian de linie, un Airbus, care a fost dat jos de o navă de luptă americană, tot așa, în urma unei confuzii cu o rachetă. Deci astfel de confuzii există, dar în Europa secolului 21, când zbori deasupra spațiului european, că până la urmă e Eurocontrol, se dirijează toate zborurile de deasupra continentului, un șef de stat hotărăște să deturneze un avion. Știți că pentru deturnare de avion în majoritatea statelor este închisoare pe viață...", a adăugat analistul politic. 

Vezi și: Avion RyanAir, forţat să aterizeze la Minsk. Pasagerii, mărturii despre arestarea lui Roman Protasevici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel