Avertizare de la salvamontişti. Temperaturi de -27 de grade pe munte

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Salvamont Neamţ îi avertizează pe turişti că zilele următoare vor aduce temperaturi extrem de scăzute pe munte, la cote înalte, şi îi îndeamnă pe aceştia să evite ascensiunile. 

"ALERTĂ DE VREME CRITICĂ în zona montană!!! În următoarele ore, un front atmosferic care coboară din zona Scandinaviei se va instala peste Nordul Carpaților Orientali și va determina scăderi bruște ale temperaturilor.

În zona înaltă, la peste 1500m temperaturile vor varia între -20 și -27 de grade. La aceste temperaturi, pericolul de a fi surprins în zone expuse vântului este extrem de mare, chiar cu echipament adecvat turismului montan de iarnă. La viteze ale vântului de 60 -70 km/h, absolut normale și frecvente în zona Masivului Ceahlău, și cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimțite de corpul uman indică o zonă de risc mare", transmite Salvamont Neamţ. 

Patru zone de risc

"În zona montană există patru zone de risc estimat:

Zona 1 - cu risc de îngheț la o expunere continuă cuprinsă între 10 și 30 minute.

Zona 2 - cu risc mare de îngheț cuprinsă între 5 și 10 minute

Zona 3 - cu risc mare de îngheț între 2 și 5 minute, zona de la care din punctul de vedere al managementului factorului de risc al operațiunilor de salvare intervenția este discutabilă și calculul procedural poate situa acțiunea în zona roșie al echartului VGR.

Zona 4 . foarte rar posibilă în România. Zona de risc maxim, când congelarea țesutului uman se produce la 2 minute de expunere. În aceste condiții, operațiunile de salvare nu sunt posibile. Astfel în condițiile temperaturii fizice de -20 grade și vânt de 70 km/h temperatura resimțită este de aproximativ -36, -37 de grade (zona 2 de risc) iar la -27 grade temperatura resimțită este de aproximativ -44/-51 grade (zona 3 de risc).

În aceste condiții, cel mai pertinent sfat este să nu întreprindeți ascensiuni decât dacă aveți echipament folosit de alpiniștii de mare altitudine și o pregătire fizică excelentă.

Protejați-vă fața cu masca de vânt și ochelari de protecție integrali. Evitați pe cât posibil să fiți surprinși de lăsarea serii pe trasee când temperaturile coboară brusc și viteza vântului crește. Nu scoateți mănușile din mâini. Nu abordați trasee cu expunere în vânt", mai arată salvamontiştii.  .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel