Avertisment teribil: Replicile în Turcia ar putea dura luni de zile. Expert: Vorbim de o "epi-line", nu de un "epicentru"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Replicile cutremurului din Turcia ar putea dura luni de zile, avertizează un expert.

Cutremurul de luni dimineaţa din Turcia, care a avut o magnitudine de moment de 7,8, a fost urmat în decurs de câteva ore de peste 100 de replici, între care una aproape la fel de puternică precum seismul iniţial, având magnitudinea 7,5, ceea ce este mai puţin obişnuit. Chad Myers, meteorolog CNN şi expert în vreme severă, a explicat de ce replicile au fost atât de puternice, scrie Ziarul de Iași.

VEZI ȘI: Mărturiile românilor din Turcia despre cutremurul devastator. Trăiesc la doar 17 kilometri de epicentrul seismului. "A durat foarte mult, se legăna totul"

Chad Myers: Vorbim de o "epi-line", nu de un "epicentru"

Replica de 7,5 a fost "un cutremur în sine", a declarat Myers la emisiunea This Morning de la CNN. "Ar fi putut să fie cel mai puternic cutremur în regiune din 1999 încoace", a spus expertul.

"Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive - cea arabă şi cea eurasiatică - se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul", a explicat Myers. Seismologii se referă la acest eveniment ca la o "falie de alunecare", când plăcile se ating şi, dintr-o dată, alunecă lateral una pe lângă cealaltă, a spus Myers.

Replicile ar putea dura "săptămâni şi chiar luni de zile"

Acest fenomen este diferit de ceea ce se întâmplă la Inelul de Foc, care se întinde de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite. În această zonă, cutremurele şi tsunami-urile sunt adesea cauzate de subducţie - când o placă alunecă sub alta. Dar într-o astfel de mişcare ca în cazul cutremurului de luni din Turcia, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală. "De ce contează acest lucru? Clădirile nu se vor mai deplasa înainte şi înapoi. Dar apoi, când vin undele secundare şi încep să se producă replici, încep să se mişte înainte şi înapoi", a arătat Myers.

Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura "săptămâni şi chiar luni de zile", a avertizat un alt meteorolog de la CNN, Karen Maginnis.

VEZI ȘI: Vladimir Putin se oferă să ajute Turcia și Siria după cutremurul devastator. "Împărtășim tristețea și durerea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel