Avertisment privind jucăriile slime. Pot conține borax, substanță toxică. "Distrug sistemul digestiv"

Avertisment privind jucăriile slime. Pot conține borax, substanță toxică. "Distrug sistemul digestiv" / Foto: Pixabay
Avertisment privind jucăriile slime. Pot conține borax, substanță toxică. "Distrug sistemul digestiv" / Foto: Pixabay

Jucăriile de tipul slime pot fi periculoase pentru copii, avertizează specialiștii.

Au mai rămas foarte puțin până pe 1 iunie, atunci când cu toții sărbătorim Ziua Internațională a Copilului. Părinții au dat deja iama în magazine și caută cadouri pentru micuții lor. Copii au tot felul de preferințe, iar de obicei cer acele jucării care sunt populare și pe care le văd la alții de vârsta lor. Părinții însă ar trebui să fie foarte atenți atunci când aleg cadoul pentru micuții lor. Pe lângă păpușa Huggy Wuggy, despre care specialiștii au avertizat deja că este periculoasă (Vezi știrea AICI), există și alte tipuri de jucării care ar trebui evitate.

Una dintre cele mai problematice jucării este cea de tipul slime, o substanță lipicioasă, cu o textură groasă care poate fi făcută într-o varietate de culori, relatează Pro Tv. A devenit populară după ce a fost răspândită prin intermediul rețelelor sociale în ultimii ani, însă în multe magazine au fost descoperite produse de tip slime falsificate, fără etichetă, iar în unele cazuri a fost identificat boraxul în componența lor, un praf chimic, care poate produce iritații grave în tubul digestiv.

„Este o substanță care are un grad de risc atât la inhalare, respirator, cât și la contactul cu pielea. Acidul boric, borax este sarea acidului boric, poate să fie folosit drept insecticid. Biluțe mici de acid boric lăsate în colțurile camerei, ingerate de insectele de acolo, le distrug sistemul digestiv, dacă distrug sistemul digestiv la insecte, nu e bun nici pentru om.”, a explicat prof. dr. ing. Ioan Călinescu.

Recomandările ANPC

În acest sens, ANPC ne îndeamnă să achiziționam jucării numai din magazine sau raioane specializate și care îndeplinesc toate condițiile de vânzare. Ar trebui să fim foarte atenți la etichete. 

„Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă, în sensul că jucăriile conțin substanțe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piață. În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanță, nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu știu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziția chimică, este imposibil să știi ce tratament poți să aplici.

Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendința de a mușca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat.”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel