Urmărește emisiunea live


Avalanşe devastatoare la cabana Capra si Bâlea Lac. Zăpada a spart geamurile și a intrat în camere. Zeci de mașini, îngropate în nămeți - Foto în articol

Avalanşe devastatoare în Munţii Făgăraş. Una a lovit cabana Capra. Zăpada a spart geamurile și a intrat în camere. Zeci de mașini, îngropate în nămeți / Foto: Pixabay, de Frank Giger
Avalanşe devastatoare în Munţii Făgăraş. Una a lovit cabana Capra. Zăpada a spart geamurile și a intrat în camere. Zeci de mașini, îngropate în nămeți / Foto: Pixabay, de Frank Giger

Două avalanşe mari au avut loc în Munţii Făgăraș.

UPDATE:

Poliţiştii vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan, lovită de o avalanşă în cursul nopţii, transmite Agerpres.

"În cursul nopţii trecute, pe DN 7C, la kilometrii 106-107, în zona unei cabane a avut loc o avalanşă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme şi aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Autorităţile cu atribuţii în domeniu sunt la faţa locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor (...) Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere, se vor lua măsurile legale în consecinţă", se arată într-o informare transmisă duminică de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

Conform aceleiaşi surse, DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar şi prin indicator şi barieră la kilometrul 104.

"Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public", precizează IPJ Argeş.

Pompierii din Argeş intervin, duminică, pentru evacuarea turiştilor de la Cabana Capra, aflată lângă un sector închis al DN 7C - Transfăgărăşan, după ce în zonă s-a produs o avalanşă.



Știrea inițială:

Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine. Una dintre ele a lovit cabana Capra, iar alta a fost observată la Bâlea Lac. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.

"Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş - n.r.), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor", a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu.

Sunt pagube materiale însemnate



O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei, în cursul nopţii, potrivit informaţiilor furnizate de pagina de Facebook, "Avalanşe în Carpaţi" şi confirmate de directorul Salvamont Sibiu.

"Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor), (...). În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari in zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari", adaugă sursa amintită.

Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel