Aurescu: Aderarea Suediei și Finlandei reprezintă un semnal care trebuie dat Rusiei. Există deschidere și din partea Turciei

Foto: Bogdan Aurescu
Foto: Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că România susține aderarea cât mai rapidă în NATO a Suediei și Finlandei.

Oficialul consideră că aderarea Suediei și Finlandei la Alianță va da un semnal puternic Rusiei privind unitatea membrilor NATO. 

”Am discutat atât în format trilateral, dar și separat, în reuniunea bilaterală, pe care am avut-o cu omologul meu turc Çavuşoğlu, despre acest proces de aderare. (...) Am arătat că aderarea celor două țări trebuie să aibă loc pentru că este un proces care va duce la consolidarea NATO.

În al doilea rând, este un semnal pe care trebuie să-l dăm Rusiei, de unitate a Alianței Nord-Atlantice, mai ales în contextul al războiului din Ucraina”, explică ministrul.

În cadrul discuțiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să răspundă eficient la noile amenințări create de Rusia.

Astfel, potrivit comunicatului MAE, noul concept strategic trebuie:

- să reflecte, în mod realist și adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța după 24 februarie, ceea ce evidențiază Rusia ca principală amenințare la adresa NATO,

- să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO. 

”Dialogul continuă”

Oficialul român este optimist în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO și spune că negocierile dintre Turcia și cele două state nordice au o evoluție pozitivă.

”Asigurările pe care colegul meu turc mi le-a dat au fost în sensul că dialogul continuă (...) până când toate problemele își vor găsi o soluție.

Am arătat că este nevoie de...

Citește mai departe pe RadioDCNews

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii. Reuniunea Trilateralei are loc și în contextul aniversării în acest an a 10 ani de la crearea acestui format. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel