Au alimentat boom-ul imobiliar până când s-au prăbușit. Criză fără ieșire în Germania. ”Oricine construiește astăzi va da faliment”

pexels foto
pexels foto

Piața imobiliară din Germania nu dă semne că-și revine. 

Germania nu mai are locuințe noi, ceea ce nu ajută redresarea economiei, avertizează grupurile industriale. Conform Reuters, sectorul imobiliar german cere nu mai puțin de 23 de mld. de euro subvenții pentru a rezolva criza. Cu acești bani, s-ar construi 100.000 de locuințe sociale și 60.000 de locuințe accesibile noi. ”Dacă nu se întâmplă nimic acum, Germania se va confrunta cu un efect de bumerang de pe urma crizei locuinţelor, care va afecta sever întreaga economie” susțin mai multe asociații. 

În același timp, pe lângă bani, reprezentanții sectorului imobiliar, mai cer și relaxarea standardelor de construcție pentru a reduce costurile și accelerarea lucrărilor. 

O cincime din PIB-ul Germaniei este dat de sectorul imobiliar. Timp de 10 ani, dobânzile au fost scăzute, ceea ce a alimentat un boom imobiliar în Germania, pe piața de investiții imobiliare. Însă, odată cu majorarea dobânzilor, dar și cu scumpirea materialelor de construcții, a apărut cea mai mare criză imobiliară din ultimii zeci de ani, mai mulți dezvoltatori cerând insolvența. 

Institutul economic DIW se așteaptă la o scădere de aproape cinci miliarde de euro a veniturilor fiscale pentru stat, comparativ cu 2023. De altfel, în 2023, prețurile locuințelor din Germania au scăzut semnificativ. ”Acesta este cel mai semnificativ recul anual de când s-a început publicarea datelor, în 2000, şi primul din 2007" arată informațiile. 

"Este aproape imposibil să construieşti în prezent. Oricine construieşte astăzi va da faliment", susţine şeful Federaţiei Imobiliară Germană (ZIA), Andreas Mattner.

Citește și: 

Piața imobiliară din Germania e în colaps: S-a spart bula de prețuri speculative și acum nu se mai opresc din scădere

Signa, a austriacului Rene Benko, nu mai are nicio șansă. Prăbușire de răsunet pe piața imobiliară din Germania, Austria și Elveția. Decizia luată astăzi - Reuters

Prăbușire imobiliară de proporții: A picat Signa, a magnatului austriac Rene Benko. Raiffeisen Bank era unul dintre cei mai mari creditori. Reacția lui Karl Nehammer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel