Atentate la Kabul. Ce va face Occidentul? Dan Dungaciu: Va trebui să intre într-un dialog cu talibanii și paradoxal să îi sprijine

Profesorul Dan Dungaciu a explicat strategia pe care Occidentul ar putea să o pună în aplicare cu talibanii. 

Dan Dungaciu a intervenit joi seara în direct la România TV unde a vorbit despre situația critică din Kabul, Afganistan, mai ales acum după ce în această seară au avut loc două explozii puternice. 

”Până acum, diversele formațiuni care luptau în Afganistan erau unite de un singur lucru și anume prezența americană și Occidentul. În momentul în care America pleacă, se detensionează situația din interiorul taberei câștigătoare. Ei (n.r. se referă la talibani) nu o fac doar pentru Occident. Ei o fac și pentru Occident, dar și pentru viața internă, dorind să se poziționeze în perspectiva viitoarelor negocieri guvernamentale din interiorul Afganistanului. Rămâne de văzut acum ce va face regimul talibanic, dacă va reuși să stabilizeze situația în dorința lui de minimală recunoaștere sau de recunoaștere informală și rămâne să vedem ce va face Occidentul în relația cu regimul taliban. Altfel spus, va sprijini, fie și informal, regimul taliban, sau va lăsa regimul taliban să se prăbușească, cu riscul de a împinge milioane de afgani spre Occident. E de urmărit”, a declarat Dan Dungaciu. 

Întrebat dacă va crește temerea că ar putea să apară teroriști pe teritoriul Europei, profesorul a răspuns: 

”Regimul taliban nu va fi niciodată un regim care să semene cu regimul occidental. Ceea ce se dorește și se speră de la el este să nu fie un regim criminal, precum regimul anilor 90, taliban. Pentru asta Occidentul va trebui să intre într-un dialog cu talibanii și paradoxal să sprijine regimul tocmai pentru ca să controleze intern asemenea acțiuni, precum atentatele de care discutăm acum. Sigur că aceste atentate sperie și mai mult populația occidentală. (...) Populația va dori să fugă dintr-un stat măcinat de un război intern și asta va crește presiunea pe Europa. Lucrurile sunt foarte complicate pentru că acești migranți aduc cu sine în societățile noastre o ideologie. Se va demara campanie care va spune că noi, europenii, trebuie să strângem oalele sparte de către americani, iar voi trebuie să întrețineți migranții care nu mai pot trăi după un război de 20 de ani. (...) Venirea afganilor trebuie să fie foarte bine cumpănită, iar România să nu facă nici mai mult nici mai puțin decât aliații noștri americani. Dincolo de dimensiunea ideologică este și dimensiunea de securitate care va trebui să ne preocupe foarte mult”, a mai declarat Dan Dungaciu. 

CITEȘTE ȘI: Două explozii puternice lângă aeroportul din Kabul. Cel puțin 13 morți - UPDATE / NOI IMAGINI VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel