Assad, acuzat în Siria de noi atacuri cu arme chimice - VIDEO

Rebelii îl acuză pe președintele Bashar al-Assad că a lansat un nou atac cu arme chime în capitala Damasc, probându-și afirmațiile cu un videoclip în care apar patru bărbați tratați de medici. Este al patrulea atac cu arme chimice pe care opoziția îl acuză luna aceasta, de data asta în cartierul Harasta.

Agenția de presă Reuters susține că nu a putut verifica videoclipul sau informațiile din cauza greutăților pe care le întâmpină jurnaliștii în Siria. 

Activiștii au postat un videoclip pe Youtube în care patru bărbați sunt tratați cu oxigen. Vocea unei persoane care nu apare în cadru poate fi auzită spunând că forțele lui Assad au folosit "gaz otrăvitor în Harasta", dar nu a precizat dacă au existat decese.

Fața unuia dintre bărbați este acoperită cu vomă și tremura în timp ce doctorii se îngrijesc de el.

O investigație a ONU din decembrie a concluzionat că în mai multe locații din Siria a fost folosit gaz sarin, inclusiv în Ghouta, suburbia Damascului controlată de rebeli, unde câteva sute de persoane au murit.

Citește și: Armata lui Assad a bombardat Aleppo, într-un atac fără precedent


Ancheta ONU a urmărit să afle doar dacă s-a făcut într-adevăr uz arme chimice, nu cine le-a folosit. Rebelii și forțele lui Assad se acuză reciproc de folosirea gazului sarin.

SUA au susținut atunci că președintele Siriei a încălcat "linia roșie". Vestul a fost pe punctul de a lansa o intervenție militară, dar a renunțat după ce guvernul Siriei s-a arătat de acord să urmeze un program care presupune distrugerea în totalitate a arsenalului chimic.

Executivul de la Damasc nu a respectat termenul limită de 5 februarie și s-a angajat să-și distrugă armele până la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, peste 150.000 de oameni au murit de la începutul războiului civil din Siria. Conflictul a pornit în primăvara lui 2011, de la o serie de proteste pașnice împotriva lui Assad. Alte câteva milioane de sirieni au părăsit țara, cei mai mulți dintre ei refugiindu-se în state vecine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel