ASF propune camere în trafic pentru depistarea șoferilor fără asigurări RCA

Fotografie de la Life Of Pix, Pexels
Fotografie de la Life Of Pix, Pexels

Șoferii care nu-și încheie polițe obligatorii auto ar putea fi prinși mult mai ușor. 

Şoferii fără RCA vor putea fi descoperiţi în trafic. Autoritatea de Supraveghere Financiară propune folosirea camerelor video pentru depistarea maşinilor fără asigurare. Proiectul de lege ar putea fi introdus în circuitul legislativ la începutul anului viitor.

Potrivit datelor Poliţiei Rutiere, anul trecut au fost amendaţi aproape 9.000 de şoferi pentru că nu aveau poliţa RCA, iar în primele nouă luni ale acestui an, peste 6.000. Toţi şoferii care deţin autovehicule sunt obligaţi prin lege să aibă maşinile asigurate, chiar dacă nu circulă cu ele mai mult timp. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului, relatează Rador. 

În ultima perioadă, asigurările auto obligatorii s-au scumpit foarte mult, mai ales pentru categoriile de şoferi care prezintă risc, astfel că unii dintre ei preferă să nu-și mai facă deloc asigurări. 

Probleme cu RCA-ul. Transportatorii spun că ASF vrea să desființeze firmele de brokeri 

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a cerut în instanţă anularea unei norme ASF prin care sunt eliminate companiile de brokeraj de pe piaţa RCA. 

"COTAR sesizează comisiile parlamentare de specialitate şi a înregistrat, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, acţiuni în justiţie, având ca obiect anularea şi suspendarea prevederilor nocive ale Normei ASF nr. 18/2022. Această Normă generează o catastrofă legislativă, pregătită de sectorul de asigurări/reasigurări, din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). O prevedere a Art. I pct 11 din Norma 18/2022 modifică structura tarifului RCA în modalităţi care vor elimina de pe piaţă companiile de brokeraj. Astfel se va maximiza profitul multinaţionalelor din asigurări, dar vor creşte preţurile poliţelor RCA, oricât de mult vor dori multinaţionalele", se precizează în comunicat.

Aceste prevederi nu au la bază o minimă fundamentare şi evaluare a impactului lor, astfel încât vor genera grave dezechilibre în piaţa de asigurări RCA. Printre acestea se numără creşterea tarifului RCA, restricţionarea accesului la produse de asigurare şi eliminarea concurenţei.

Scopul modificării legislative pare a fi acela de a maximiza profiturile multinaţionalelor din asigurări, eliminând din piaţă companiile de brokereraj în asigurări din România, spun reprezentanţii organizaţiei.

Totodată, prin art. I pct 16-20 din aceeaşi Normă, sectorul de asigurări din Cadrul ASF a modificat regimul juridic al formularului "Constatare amiabilă" stabilind că acesta se poate încheia şi exclusiv electronic, dându-le asiguratorilor prerogativa de a stabili procedura de avizare a daunei. Cu alte cuvinte, deşi cunoaşte situaţia precară a pieţei de asigurări RCA şi numărul ridicat de petiţii/reclamaţii întemeiate, sectorul de resort din cadrul ASF dă asiguratorilor dreptul de a stabili cum, dacă şi în ce limite păgubitul îşi va putea exercita dreptul la despăgubire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel