Asasini la comandă. Nouă moldoveni, membri ai trupelor Wagner, organizație cu MII de membri. Suma pentru care au fost de acord să UCIDĂ - VIDEO

Asasini la comandă. Nouă moldoveni, membri ai trupelor Wagner, organizație cu MII de membri. Suma pentru care au fost de acord să UCIDĂ / Foto: Pexels
Asasini la comandă. Nouă moldoveni, membri ai trupelor Wagner, organizație cu MII de membri. Suma pentru care au fost de acord să UCIDĂ / Foto: Pexels

O investigație Rise Moldova a scos la iveală că nouă moldoveni erau membri ai trupelor paramilitare ruse Wagner.

Rise Moldova a publicat o investigație despre trupele paramilitare ruse Wagner, despre care se spune că reprezintă, de fapt, armata secretă a lui Vladimir Putin. Jurnaliștii au descoperit că 4.184 de mercenari Wagner au fost identificați de Centrul de securitate și cooperare (CSCU) și Serviciul de Securitate (SBU) din Ucraina.

Bărbații ar fi fost recrutați în mare parte din Europa de Est și ar fi originari din 15 țări, inclusiv din Republica Moldova. Lista ar prezintă nume, numerele speciale de identificare ale membrilor, numele lor de cod, precum și numele unității, dar și pozițiile de luptă ale unora. Mercenarii erau racolați în Wagner pentru a ucide la comandă. Aceștia ar fi primit salarii care pornesc de la 1.000 de euro, bani pentru care și-ar fi lăsat în spate familiile și prietenii, iar unii nu s-au mai reîntors niciodată.

Ce s-a întâmplat cu moldovenii din Wagner

Cinci dintre moldovenii menționate de Rise Moldova ar fi în prezent subiect de investigații ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în timp ce patru au murit pe fronturile de război. Astfel potrivit investigației, Vladislav Apostol a fost rănit în urma atacului SUA în Siria, din 7 februarie. Bărbatul a decedat la o lună din cauza rănilor. Avea 30 de ani. La 7 februarie 2018, a murit și Radu Donciu, un bărbat de 43 de ani din Chișinău.

Egor Matcovschi a fost ucis la doar 32 de ani. Bărbatul a fost mai întâi mercenar în Ucraina, apoi recrutat în Siria, acolo unde a murit la 9 iunie 2017. Serghei Prida este al patrulea mercenar moldovean ucis care figurează în lista Wagner. Nu se știu însă data și locul morții.

Cum erau recrutați mercenarii și ce erau puși să facă

WAGNER este o companie paramilitară privată rusă care a fost fondată de Dimitriy Utkin, un fost ofițer al Serviciului rus de informații militare (GRU). Potrivit, jurnaliștilor Rise Moldova, membrii acestei organizații au fost identificați pentru prima dată în anul 2014, atunci când au susținut separatiștii pro-ruși, asistând armata rusă în războiul din Donbas, estul Ucrainei, precum și în invazia și anexarea Crimeei. Mercenarii ar fi fost implicați de asemenea în conflictele din Siria, Libia, Sudan, Mozambique, Republica Central-Africană și Venezuela. Ei ar fi fost puși să ucidă la comandă.

Oamenii care ajung să fie recrutați ca mercenari provin, de cele mai ori, dintr-o pătură socială instabilă, fără un loc de muncă și venit permanent. Cei mai mulți sunt din Rusia (2.708), dar lista este lungă, mercenarii fiind recrutați din 15 țări. 220 dintre ei ar fi din Ucraina, 17 din Belarus, 11 din Kazakhstan, 8 din Serbia, 4 din Armenia, 4 din Uzbekistan, 3 din Bosnia și Herțegovina, 2 din Kârgâstan, 2 din Tajikistan, 2 din Turkmenistan, 2 din Siria, unul din Georgia și 9 cetățeni ai Republicii Moldova. Există însă și unii despre care nu se știe ce cetățenie au.

Tortură până la moarte

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în zonele unde au luptat. La 13 decembrie 2021, Consiliul European a adoptat o listă de sancțiuni împotriva grupării Wagner împreună cu alte trei entități și opt persoane conectate cu aceasta. În această listă este menționat și Dimitriy Utkin, despre care se spune că este fondatorul grupării.  

Este menționată „torturarea până la moarte a unui dezertor sirian de către patru membri Wagner, în iunie 2017, la Homs, Siria. Astfel, Dimitriy Utkin ar fi fost cel care ar fi ordonat personal torturarea dezertorului, precum și filmarea ororilor, care au fost publicate ulterior pe internet. Vezi în video de mai jos această filmare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel