Asasinarea unei consiliere: Val de emoţie şi chemări la proteste

Val de emoţie şi chemări la proteste după asasinarea unei consiliere muncipale din Rio de Janeiro.

Asasinarea unei consiliere municipale de stânga din metropola Rio de Janeiro a provocat un val de emoţie în Brazilia, unde în mai multe oraşe sunt convocate pentru joi marşuri de protest, transmite AFP.

Marielle Franco, în vârstă de 38 de ani, membră a Partidului 'Socialism şi Libertate' (PSOL), a fost împuşcată mortal miercuri în centrul metropolei braziliene, în timp ce se afla într-un automobil, cu care revenea de la o adunare de promovare a femeilor de culoare. Şoferul vehiculului a fost şi el omorât, iar o a doua pasageră a supravieţuit.

Conform primelor elemente ale anchetei, gloanţele au fost trase dintr-un alt automobil. Guvernul brazilian a anunţat că va pune poliţia federală la dispoziţia autorităţilor din Rio pentru această anchetă. Guvernatorul de centru-dreapta al statului Rio de Janeiro, Luiz Fernando Pezao, a denunţat un gest de 'o laşitate extremă', iar primarul oraşului a condamnat acest 'asasinat brutal'.

La rândul său, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a cerut 'o anchetă imediată şi riguroasă', pentru a nu exista 'niciun dubiu cu privire la contextul, motivele şi autorii' asasinatului.

[citeste si]

În ultima ani, Marielle Franco denunţase înmulţirea actelor de violenţă ale poliţiei în favelele din Rio. Ea se opusese, de asemenea, deciziei preşedintelui Michel Temer de a încredinţa armatei securitatea oraşului, în contextul escaladării violenţelor după Jocurile Olimpice din 2016.

Asasinarea consilierei a declanşat numeroase chemări pe reţele sociale la organizarea de manifestaţii în faţa Adunării legislative din Rio de Janeiro şi în alte locuri din oraş, adunări de protest mai fiind prevăzute la Sao Paulo şi Belo Horizonte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel