Armata Ucrainei a pierdut aeroportul din Donețk. Oficial SUA: Să dăm cărțile pe față - Putin ocupă Ucraina

Trupele Kievului au pierdut bătălia pentru aeroportul din Donețk, o locație de o importanță strategică redusă, dar care a fost în ultimele săptămâni miza unei bătălii sângeroase. Acordul de la Minsk, semnat la finele anului trecut, este violat grosolan în Estul Ucrainei. Oficialii ruși și cei ucraineni urmează să poarte săptămăna asta o nouă serie de negocieri, în prezența diplomaților germani și francezi.

Oficialii americani sunt sceptici că Rusia încearcă să-și respecte angajamentul de a ajuta la destinderea conflictului din Estul Ucrainei. Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a scris miercuri seară pe Twitter că "e momentul să luăm vălul de pe planul de pace al lui Putin și să-i spunem pe nume: un plan al Rusiei de ocupație".

"În repetate rânduri, Putin a întins o ramură de măslin cu o mână și a oferit tancuri și grenade cu cealaltă", a mai scris diplomatul.

Power a arătat că din 9 decembrie și până în prezent separatiștii, asistați de forțe ruse, au lansat peste 1.000 de atacuri în Estul Ucrainei.

Înfrângere pentru trupele ucrainene la Donețk

Trupele armatei ucrainene au abandonat noul terminal al aeroportului din Doneţk (estul Ucrainei), principala sa poziţie de pe care au luptat împotriva forţelor separatiste proruse, a anunţat joi un purtător de cuvânt militar, citat de AFP, conform Agerpres.

"Din cauza tirurilor venind din toate direcţiile, noaptea trecută (miercuri spre joi) s-a decis părăsirea noului terminal", a declarat Vladislav Selezniov într-o conferinţă de presă, precizând că "luptele continuă în jurul aeroportului". Purtătorul de cuvânt a mai indicat că 10 soldaţi ucraineni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în luptele cu rebelii.

Forțe de gherilă ale Rusiei, exerciții militare în Transnistria

"Am pierdut aeroportul", a scris joi pe pagina sa de Facebook Andrei Bileţki, comandantul batalionului Azov, unitate a armatei ucrainene. "Este stupid şi ar fi o trădare să se negocieze acum. După o înfrângere, nu se poate spera la un armistiţiu în termeni buni. Nu este nimic mai umilitor şi idiot decât să aştepţi mila duşmanului", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel