Aproape 40% dintre ucrainenii care s-au întors acasă din captivitatea rusă erau considerați dispăruți

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Aproape 40% dintre cetățenii ucraineni care s-au întors acasă din captivitatea rusă au fost considerați dispăruți. Potrivit Ukrinform, Comisarul Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, Dmytro Lubinets, a anunțat acest lucru pe Telegram.

Acesta a afirmat că Rusia, încălcând dreptul internațional, nu permite reprezentanților CICR să viziteze prizonierii de război ucraineni.

"De aceea, procedura de confirmare a statutului lor nu se desfășoară în măsura în care ne-am dori. În același timp, statutul de prizonier de război și de persoană dispărută nu afectează procesul de repatriere. Aproape 40% dintre cei care s-au întors acasă au fost considerați dispăruți", a spus Lubinets.

Dmytro Lubinets a informat că Ucraina încearcă să accelereze procesul de schimb prin implicarea unor noi țări intermediare. Potrivit lui, Emiratele Arabe Unite s-au alăturat acum public părții ucrainene.

Conform rapoartelor, Dmytro Lubinets a acuzat partea rusă de întârzierea proceselor de schimb de prizonieri de război.

Trei familii cu copii s-au întors din teritoriile ocupate

Trei familii cu copii au reușit să plece din părțile temporar ocupate ale regiunilor Zaporizhzhia și Donetsk.
Potrivit Ukrinform, Comisarul Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, Dmytro Lubinets, a anunțat acest lucru pe Facebook.

Una dintre familii locuia în Enerhodar. Aceștia sunt angajați ai Centralei Nucleare Zaporojie, în prezent ocupată, având un copil în vârstă de trei ani. Refuzând să coopereze cu pseudo-autoritățile ruse, au fost supuși la percheziții, amenințări, intimidări, coerciție, violență fizică, detenție și interogatorii.

O altă familie, o mamă și fiul ei în vârstă de opt ani, se ascundeau împreună cu bunicii lor. Băiatul învăța online la o școală ucraineană. Într-o zi, rușii au venit la casa lor pentru a o percheziționa.

"În mod norocos, rușii nu au intrat în camera în care băiatul învăța și își desfășura cărțile în limba ucraineană. Acum copilul este în Ucraina și poate primi educație în limba sa maternă fără a se ascunde," a spus Dmytro Lubinets.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel