Apare un nou PARTID în SUA? Dungaciu: Semnalul că Trump nu iese din politică decât cu picioarele înainte. Oamenii aceia au intrat prea ușor în Capitoliu

Dan Dungaciu, despre planul Rusiei pentru Deveselu. Efecte pentru România: Asta îi doare
Dan Dungaciu, despre planul Rusiei pentru Deveselu. Efecte pentru România: Asta îi doare

Geopoliticianul Dan Dungaciu a comentat protestele violente din SUA, de la Capitoliu, și a explicat care e miza principală. 

Își face Trump propriul partid?

”Asta e miza principală: ”Ce urmează?”. Dacă proiectăm mai amplu ceea ce s-a întâmplat ieri o să vedem că, de fapt, din nefericire, violența stradală a fost parte a politicii americane de cel puțin șase luni. Ce s-a întâmplat ieri nu e o chestiune ieșită din context decât prin intensitate, nu prin forma de manifestare. Din nefericire, faptul că am avut violență stradală și chiar tipuri de agresiuni la diferite clădiri federale nu a făcut decât să încurajeze aceste forme de exprimare. Ce înseamnă asta? Nu se vor opri peste noapte! Nu înseamnă că mâine toată lumea pleacă acasă și va fi convinsă că s-a comis un lucru foarte grav și că lucrurile acestea trebuie să înceteze imediat, chiar dacă retoric așa va spune toată lumea. Asta nu înseamnă că nu vom avea în continuare 30-40% cetățeni americani care vor considera că alegerile au fost fraudate, asta nu înseamnă că Donald Trump nu va continua cu aceste tipuri de mesaje. Consecința acestei tensiuni poate să ducă la crearea unui nou partid pe scena politică americană, adică o scindare în rândul republicanilor, cu susținătorii republicani tradiționali și cu susținătorii lui Donald Trump.” a spus Dan Dungaciu, la Digi24.

A fost tentativă de lovitură de stat? 

”Dacă ne referim la intrarea în Capitoliu, nu cred că acest episod a fost parte a unui scenariu sau o tentativă de lovitură de stat, nu-mi imaginez că Donald Trump și-ar fi putut imagina că poate menține puterea prin asemenea gesturi. Cred că intrarea în Capitoliu a fost produsă de... nu știu dacă breșă de securitate e cuvântul potrivit. Oamenii aceia au intrat un pic prea ușor în Capitoliu, dar cred că a fost o chestiune întâmplătoare, nu parte a unui plan organizat” a precizat analistul. 

Trump, mutare periculoasă

Cu privire la Donald Trump, Dan Dungaciu spune că ”îndârjirea cu care a vorbit în fața manifestanților, a suporterilor lui, din fața Casei Albe, a fost, din punctul meu de vedere, absolut periculoasă. Ce a făcut el a fost să confirme celor care-l ascultau că alegerile au fost fraudate, că lupta continuă și că ei sunt de partea bună a baricadei. Din punctul acesta de vedere, a fost o încurajare pentru manifestanți. Dar a fost și semnalul că Trump nu iese din politica americană decât cu picioarele înainte, ca să mă exprim metaforic. Din această perspectivă va trebui să ne așteptăm ca tensiunile din America să existe în continuare. Gestiunea lor va fi marea provocare, pentru că o administrație Biden cu toată puterea la dispoziție s-ar putea să se confrunte și ea cu presiuni din partea zonei de stânga, chiar extremă, din interiorul partidului democrat, care poate să facă și ea tipuri de revendicări, care nu vor duce decât la escaladarea acestei spirale a violenței din societatea americană”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel