Locuitorii orașului Buftea, situat la doar 20 de kilometri de București, se confruntă cu o problemă gravă, în ceea ce privește apa potabilă furnizată de RAJA. Deputatul USR Cornel Zainea a tras un semnal de alarmă, după ce a apelat la un laborator de specialitate pentru o analiză microbiologică.
În luna mai, sute de oamenii au ieșit în stradă, să protesteze în fata societăţii de furnizare a apei potabile, nemulţumiţi de apa murdară de la robinet. Aceștia se plângeau, atunci, că situaţia e neschimbată de ani de zile, în timp ce preţul serviciilor de apă şi canal a ajuns la aproape 10 lei pe metrul cub, cel mai mare tarif pentru un metru cub de apă din România. Iar lucrurile par să nu se fi schimbat prea mult.
"În septembrie am fost să prelevăm mostre de apă de la oamenii din Buftea. Rezultatul? Apa este absolut nepotabilă, trebuie fiartă înainte de a fi băută, o recunoaşte chiar Ministerul Sănătăţii. În mod normal, această verificare trebuie făcută de Direcţia de Sănătate Publică şi de Autoritatea pentru Protecţia Mediului.
De ce am decis să o facem noi? Oamenii din Buftea suferă de câţiva ani din cauza calităţii slabe a apei potabile, problemă despre care am scris şi aici. Deşi oamenii au ieşit în stradă să protesteze pentru dreptul la apă curată, deşi există nenumărate mărturii că apa nu se poate consuma, autorităţile susţin că apa se poate bea în siguranţă", a scris deputatul Cornel Zainea pe blogul personal.
"La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă"
"La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă. În luna septembrie am decis să apelez la un laborator acreditat RENAR pentru a vedea cât de potabilă este în realitate apa din Buftea. Așa cum bănuiam, a ieșit la iveală și adevărul: apa este absolut nepotabilă. Concentrația de mangan este ridicată – 56 µg/litru, în timp ce legea prevede maxim 50 µg/litru. Ar părea că depășirea nu este gravă, dar apa potabilă ar trebui să nu aibă mai mult de 10 – 15 µg/litru în mod normal iar peste 50 µg/litru este considerată potenţial dăunătoare.
Ce e cu adevărat foarte grav e că analizele microbiologice arată că există un număr enorm de colonii de bacterii neidentificate (peste 30.000), deși apa este clorinată și maximul admis conform legii ar fi ZERO! Ce însemnă aceste numere? Înseamnă nu numai că apa nu este potabilă, dar este atât de contaminată încât nu poate fi folosită nici măcar pentru spălarea fructelor și legumelor sau spălatul mâinilor – cu alte cuvinte mai rău murdărește decât curăță (...).
Ministerul Sănătății recunoaște că ceva s-ar putea să nu fie chiar ok, așa că nu recomandă apa din Buftea pentru hrana nou-născuților, ci fierberea apei pentru mai multă siguranță. Așadar, apa cu cel mai mare tarif de furnizare din țară trebuie fiartă pe aragaz înainte de a fi băută", a mai scris deputatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu