Anunțul care dă fiori: S-a raportat dispariția a 2,5 tone de uraniu și a unui cilindru radioactiv

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) a raportat ieri că aproximativ 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit de stocare, din Libia.

 

Inspectorii ONU de supraveghere nucleară au descoperit că ”aproximativ 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului”, potrivit declarațiilor făcute miercuri de către organul de supraveghere a statelor membre, informează  Middle East Monitor.

”Constatarea este rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care ”a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și a fost efectuată în cele din urmă marți, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA ”au descoperit că 10 bidoane care conțineau aproximativ 2,5 tone de uraniu natural,declarat anterior de Libia ca fiind depozitate în acea locație, nu erau prezente în locație”, potrivit raportului.

”Pierderea informațiilor despre locația actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și preocupări pentru securitatea nucleară”, a spus Rafael Grossi.

AIEA precizează că va efectua verificări suplimentare pentru "clarificarea circumstanţelor dispariţiei acestui material nuclear şi a locaţiei sale actuale", dar nu furnizează detalii despre situl în cauză.

Paralel cu descoperirea din Libia, presa internațională a mai raportat și dispariția misterioasă a unui cilindru cu material radioactiv din Thailanda.  Cilindrul a dispărut de la o centrală electrică săptămâna aceasta. Autoritățile thailandeze au emis o avertizare publică cu privire la riscurile grave pentru sănătate, potrivit CNN.

Cilindrul făcea parte dintr-un siloz și conținea Caesium-137, o substanță foarte radioactivă despre care oamenii de știință spun că este potențial letală.

Dezvăluirea vine la doar două luni după ce Australia a fost forțată să lanseze o vânătoare similară pentru a găsi o capsulă radioactivă care a fost în cele din urmă situată pe marginea unei autostrăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel