ANM: S-a semnat contractul pentru proiectul „Extinderea rețelei naționale de observații din cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Național (SIMIN)”, finanțat prin PNNR

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții, respectiv finanțator și Administrația Națională de Meteorologie în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, în calitate de beneficiari, au  semnat, miercuri 23 noiembrie 2022, la sediul Administrației Naționale de Meteorologie, Contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea rețelei naționale de observații din cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Național (SIMIN)”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Valoarea totală a proiectului este de 199.200.000,00 lei, reprezentând contravaloarea a 40.000.000 de euro.
Perioada de implementare a proiectului este de 45 de luni.

La eveniment vor participa, alături de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS, Directorul General al Administrației Naționale de Meteorologie, dr. Elena MATEESCU și Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, ing. Ionel Sorin BĂLAN.

Obiectivul general al proiectului constă în extinderea rețelei naționale de observații din cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Național (SIMIN), prin:

- achiziția unui număr de 300 de stații meteorologice automate și autonome de suprafață;

- achiziția unui număr de 100 de stații agrometeorologice;

- achiziția unui subsistem integrat de comunicații, monitorizare, alimentare și a serviciilor de interconectare a acestuia cu Sistemul Meteorologic Integrat Național (SIMIN).

Proiectul va contribui la creșterea capacității de avertizare a populației cu privire la fenomenele de vreme severă imediată (de tip nowcasting) și a gradului de realizare al prognozelor meteorologice, ceea ce va duce la diminuarea și prevenirea efectelor acestor fenomene.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească indicatorii Proiectului aferenți Țintei 20 și Jalonului 21 din Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel:

- Ținta 20: 400 de stații meteorologice achiziționate și operaționale - extinderea rețelei de stații meteorologice automate și autonome de suprafață prin achiziționarea a 300 de stații meteorologice automate și autonome de
suprafață și a 100 de stații agrometeorologice. Termen stabilit 30 septembrie
2025.

Jalon 21: implementarea și operaționalizarea sistemului de tehnologie a informației și comunicațiilor pentru integrarea stațiilor meteorologice și agrometeorologice suplimentare în cadrul Sistemului Meteorologic Integrat
Național (SIMIN). Termen stabilit 31 martie 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel