ANI, aleşi declaraţi în incompatibilitate

ANI
ANI

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a 3 aleşi locali.

Potrivit ANI, aleşii pentru care a fost constatată starea de incompatibilitate sunt:

1. NEŞELEAN IOAN - actual Primar şi fost Viceprimar al municipiului Gherla, Judeţul Cluj - INCOMPATIBILITATE

În perioada 15 octombrie 2013 - 02 iunie 2016 a exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru (preşedinte) al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal Gherla, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispoziţiile art. 91, alin. (3), teza 1 din acelaşi act normativ.

2. BLIDARU MĂRGĂRIN ŞERBAN - Viceprimar al municipiului Câmpulung Muscel, Judeţul Argeş - INCOMPATIBILITATE

În perioada 24 iunie 2016 - 28 septembrie 2017 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al şcolii de Muzică Câmpulung, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

3. PĂUNESCU CRISTIAN - Viceprimar al oraşului Bumbeşti-Jiu, Judeţul Gorj - INCOMPATIBILITATE

În perioada 25 octombrie 2012 - 03 august 2016 a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului "Mihai Viteazul" Bumbeşti-Jiu, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:
* art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia 'Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: [...] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice [...]';

* art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia 'Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie'.
'Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] încălcarea obligaţiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective [...]'. 

'Persoana [...] faţă de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [...] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului'.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel