Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden în Germania

Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden în Germania
Angela Merkel l-a invitat pe Joe Biden în Germania

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a invitat pe Joe Biden, în cursul primei lor discuţii telefonice după instalarea noului preşedinte american la Casa Albă, să efectueze o vizită în Germania 'imediat ce pandemia va permite acest lucru', a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, notează AFP.

Şefa guvernului de la Berlin, care va părăsi cancelaria după alegerile legislative de la 26 septembrie, i-a spus lui Joe Biden că Germania este pregătită 'să îşi asume responsabilităţi pentru a face faţă provocărilor internaţionale alături de partenerii europeni şi transatlantici', a precizat Steffen Seibert într-un scurt comunicat.

Cei doi responsabili politici au mai căzut de acord pentru a sublinia că lupta împotriva pandemiei de COVID-19 necesită 'eforturi internaţionale sporite', a adăugat el la finalul unei convorbiri mai călduroase decât cele cu Donald Trump.

Vezi și Merkel jubilează după învestirea lui Biden. Acorduri mult mai extinse cu noul președinte decât cu Trump

Pe de altă parte, Angela Merkel a salutat decizia lui Joe Biden de a reintegra ţara sa în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, precum şi în Organizaţia Mondială a Sănătăţii de unde predecesorul său se retrăsese cu mare zgomot. În timpul celor patru ani la Casa Albă, predecesorul lui Joe Biden, Donald Trump, nu a mers niciodată în Germania.

VEZI ȘI Șeful de cabinet al lui Merkel: Varianta britanică a Covid-19 va deveni tulpina dominantă în Germania

Deşi SUA şi Germania întreţin tradiţional relaţii strânse, mandatul lui Trump a fost marcat de o răcire considerabilă între Berlin şi Washington. Fostul preşedinte american a criticat mai ales ce considera slaba contribuţie financiară a Germaniei la NATO, dar şi exporturile germane. Fără să se consulte cu partenerii internaţionali, el a anunţat în iulie retragerea a 12.000 de soldaţi americani staţionaţi în Germania.

Relaţia dintre Angela Merkel şi Donald Trump a fost binecunoscută ca dificilă. Joi, ea a dat asigurări într-o conferinţă de presă că există mai mult teren de înţelegere cu Washingtonul odată ce Joe Biden l-a înlocuit pe Donald Trump. Miercuri, în cursul ceremoniei de învestire a lui Joe Biden, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut cunoscută 'imensa uşurare' a Germaniei de a-l vedea pe Joe Biden instalat la Casa Albă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel