Angela Merkel, AVERTISMENT: Armistiţiu, încălcat

Angela Merkel
Angela Merkel

Angela Merkek este îngrijorată de situaţia din Ucraina, unde "în fiecare noapte sunt încălcări ale armistiţiului".

Cancelarul german Angela Merkek s-a declarat sâmbătă îngrijorată de situaţia din Ucraina, unde "în fiecare noapte sunt încălcări ale armistiţiului" şi "în fiecare zi au loc pierderi de vieţi omeneşti", relatează AFP.

"Ucraina ne îngrijorează, iar în cadrul Formatului Normandia - care reuneşte Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina - încercăm să facem ca Acordurile de la Minsk să fie respectate", a declarat Angela Merkel la Assisi, în Italia, unde a primit Lampa Păcii a Sfântului Francisc, un premiu considerat a fi Nobelul catolic.

"Însă în fiecare noapte sunt încălcări ale armistiţiului şi în fiecare zi au loc pierderi de vieţi omeneşti", a denunţat ea, dând însă asigurări că "ucrainenii nu sunt singuri".

Fiică a unui pastor protestant, şefa guvernului german a fost distinsă "pentru activitatea sa de reconciliere în favoarea coexistenţei paşnice între popoare", au transmis călugării franciscani din Assisi care i-au înmânat premiul.

Conflict din 2014

Din aprilie 2014, Ucraina este marcată de un conflict în care forţele guvernamentale se confruntă cu separatişti proruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi. Kievul şi statele occidentale acuză Rusia că îi susţine militar pe rebeli, lucru dezminţit de Moscova.

Un armistiţiu între armata ucraineană şi combatanţii separatişti pro-ruşi a intrat în vigoare la 30 martie, pentru Paşte.

De la Acordurile de la Minsk din februarie 2015, armistiţiile succesive au permis reducerea nivelului de violenţe, fără a pune totuşi capăt definitiv vărsării de sânge din această regiune.

ă[citeste si]

Distincţie puţină cunoscută de marele public, Lampa Păcii a fost acordată pentru prima dată în 1981, lui Lech Walesa. Printre personalităţile care au primit această distincţie se mai numără Ioan Paul al II-lea şi Maica Tereza (1986), Yasser Arafat (1990), Mihail Gorbaciov (2008), Mahmoud Abbas (2014), Papa Francisc (2015) şi, în 2016, Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel