Angela Filote, șefa reprezentanței CE, oferă noi detalii despre MCV pe justiție

[] []

09 mai 2015 / 21:08
Salveaza PDF Comentarii

Șefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, a vorbit, sâmbătă, despre Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție aplicat României începând cu 2006 și rămas încă în vigoare.

Șefa reprezentanţei CE a declarat că autorităţile au dat dovadă de naivitate crezând, în 2006, că MCV va fi ridicat în doar câţiva ani, iar frustările pot fi înţelese, dar Comisia Europeană vrea garanţii că sistemul va continua să funcţioneze după ridicare

"MCV este un capitol încă deschis al aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană şi până la un punct pot înţelege frustrările legate de acest mecanism, tocmai pentru că arată că am aderat, dar mai avem ceva unde nu s-a terminat treaba. Pe de altă parte, nu cred că în 2006, când s-a decis acest mecanism şi ambele ţări vizate au acceptat, cineva şi-a imaginat că va dura atât de mult. Cred că am dat dovadă cu toţii de naivitate, pentru că am crezut că în câţiva ani se rezolvă lucrurile", a afirmat Angela Filote, în emisiunea ”Ambasador România”, de la Realitatea TV.

Citește și: Cătălin Ivan: Monica Macovei a forțat dezbaterea pe MCV, ca să arate cu degetul România

 

Ea a arătat că sistemul funcţionează, dar există îngrijorări legate de sustenabilitate şi ireversibilitate.

"Ne-am dori să avem toate garanţiile că funţionează şi azi şi va funcţiona şi mâine şi, dacă poimâine ridicăm MCV-ul, el tot va funcţiona. De aceea avem încă acest mecanism. La Comisia Europeană ne dorim ridicarea acestui mecanism la fel de mult ca cele două state, pentru că, în momentul în care se va ridica, înseamnă că nu vom mai avea niciun fel de problemă în aceste două state în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei", a continuat Angela Filote, citată de Mediafax.

Șefa reprezentanţei CE a amintit că preşedintele Comisiei şi-a exprimat dorinţa ca MCV să fie ridicat în intervalul mandatului său de cinci ani, dar a precizat că cea mai bună dovadă a succesului MCV va fi atunci când corupţia va deveni inacceptabilă social, iar cetăţeanul se va opune şi revolta împotriva corupţiei, ceea ce nu este cazul în prezent.

Angela Filote a anunţat totodată că o echipă de experţi ai CE va veni în România în scurt timp, pentru noi discuţii cu autorităţile române.

Vezi și: Monica Macovei vrea MCV: Extrem de eficient. DNA își face treaba, Ministerul de Finanțe nu

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23