Andrzej Duda, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări: E momentul ca planurile să fie transpuse în politici reale

Initiativa celor Trei Mari
Initiativa celor Trei Mari

 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat luni, în cadrul sesiunii plenare care a deschis Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că a venit momentul ca planurile ambiţioase ale acestei platforme să fie transpuse în politici reale, menţionând, totodată, că la forumul de la Bucureşti are loc o extindere a cooperării. 

"A venit momentul ca planurile noastre ambiţioase să fie transpuse în politici reale. Ne aflăm acum în faza de execuţie. Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică continuă să reprezinte un factor cheie pentru această iniţiativă. Este vorba aici de calităţile noastre europene şi transatlantice. Ne aflăm azi aici pentru că facem parte din UE şi NATO. Suntem membri responsabili ai spaţiului euroatlantic. (...) Există şi un alt aspect important, vrem să fim un jucător important, vrem o integrare corespunzătoare şi o structură corespunzătoare pentru a atinge aceste obiective. Vrem să adâncim integrarea în zonele cele mai importante de dezvoltare economică: transportul, energia şi digitalizarea. La Bucureşti, de fapt, are loc o extindere a cooperării şi colaborării, pentru a include noile componente menţionate", a declarat el. 

Apreciere despre relaţiile dintre UE şi Iniţiativa celor Trei Mări

Andrzej Duda a adăugat că participarea la forum a unor reprezentanţi ai Comisiei Europene demonstrează că relaţiile dintre UE şi Iniţiativa celor Trei Mări se bazează pe "sinergii pozitive, nu pe o concurenţă negativă", precum şi pe existenţa unor "puncte focale". El a evidenţiat faptul că la Bucureşti sunt semnate două documente importante - o declaraţie privind înfiinţarea unei reţele a Camerelor de comerţ din ţările participante şi o scrisoare de intenţie referitoare la crearea unui Fond de investiţii. Preşedintele polonez a menţionat, de asemenea, că, după câteva runde de consultări, a fost stabilită o listă de priorităţi pentru această Iniţiativă. 

"Este vorba de investiţii cheie care să asigure succesul economiilor şi societăţilor noastre. Această hartă include proiecte cunoscute, cum ar fi traseul Via Carpatia sau Coridorul Nord-Sud. E vorba, de asemenea, şi de soluţii cât se poate de moderne în domeniul digital. Este nevoie de colaborare în aceste domenii. Trebuie crescută capacitatea de a implementa proiectele cheie", a mai spus Andrzej Duda. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel