Anchetă la Iași. Pe mormintele soldaţilor ruşi din cimitirul de la Moţca a fost scrisă litera Z

Cimitirul Rusesc din Moțca, Iași/ Sursa foto Tele M Iasi-Facebook.com
Cimitirul Rusesc din Moțca, Iași/ Sursa foto Tele M Iasi-Facebook.com

Pe mormintele soldaţilor ruşi din cimitirul de la Moţca din județul Iaşi a apărut litera „Z”.

 

Poliţiştii ieşeni au demarat o anchetă şi au întocmit un dosar penal după ce au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca, au informat, luni, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, potrivit Agerpres.


"Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun", a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Demersul a fost făcut după ce persoane rămase încă necunoscute au scris cu vopsea litera "Z" pe plăcile mormintelor soldaţilor ruşi căzuţi în luptă în timpul celor două războaie mondiale, iar pe placa funerară au fost scrise literele şi "V" şi "Z". 

Există opinii diferite în ceea ce privește semnificația literei Z

Unii spun că este Z pentru За победу - pronunțat „za pobedu” (însemnând „pentru victorie”), alții spun că este pentru „Zapad” (Vest). Mulți au remarcat asemănarea acesteia cu svastica - simbolul folosit de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial - poreclind-o „svastica lui Putin”.

Ministerul rus al Apărării pare să fi confirmat prima variantă. Într-o postare pe Instagram, la sfârșitul săptămânii trecute, a postat trei poze cu soldați ruși - soldații de astăzi juxtapuși cu ceea ce păreau a fi soldați sovietici din epoca războiului - cu „Z” suprapus, alături de rusescul За победу - „pentru victorie. "

Simbolul „Z” a fost observat inițial pe tancurile rusești și pe alte vehicule militare, dar a fost rapid asimilat de unii ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina. Vă prezentam în ceea ce urmează o analiză ale posibilelor origini ale simboluri, făcută de către Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel