Românii din Diaspora urmează să contribuie la bugetul țării, dacă o propunere de amendament la Codul de Procedură Fiscală a deputatului PSD de Cluj, Aurelia Cristea, va fi votată la dezbaterea din Parlament.
Mai exact, ANAF intenționează să acceseze conturile tuturor românilor care muncesc în străinătate și să-i oblige pe aceștia să plătească retroactiv orice contribuție socială pe care aceștia ar fi trebuit să o plătească în țară și nu au plătit-o, chiar dacă aceasta se întinde pe mai mulți ani în urmă, potrivit observator.tv.
Propunerea deputatei Aurelia Cristea, care se pare că este suținută de coaliția aflată la guvernare, presupune introducerea în Codul de Procedură Fiscală a faptului că ANAF poate colabora cu peste 52 de bănci internaționale, practic principalele bănci din lume.
Urmare a acestei colaborări ANAF-ul va avea acces la toate conturile deschise de românii care muncesc în străinătate la aceste bănci și va putea să calculeze cât de mult aceștia ar trebui să plătească taxe și impozite statului român.
Se urmărește mai ales recuperarea CAS pe care românii ar trebui să o plătească indiferent de locul în care lucrează, mai ales dacă muncesc la negru.
Ce spune ANAF
"Ref: materialele de presã conform cãrora "ANAF intenționeazã sã acceseze conturile tuturor românilor care muncesc în strãinãtate și sã-i oblige pe aceștia sã plãteascã retroactiv orice contribuție socialã pe care aceștia ar fi trebuit sã o plãteascã în țarã și nu au plãtit-o, chiar dacã aceasta se întinde pe mai mulți ani în urmã."
Aceastã informație este nerealã
În fapt este vorba despre o modificare care vizeazã transmiterea de catre entitatile DIN ROMÂNIA care au DEJA obligatia transmiterii de informatii cãtre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spãlãrii Banilor, potrivit Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spãlãrii banilor, precum si pentru instituirea unor mãsuri de prevenire si combatere a finantãrii terorismului, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ȘI CÃTRE ANAF.
Aceasta masura adoptata de catre Parlamentul Romaniei va avea ca obiectiv principal combaterea marii evaziuni fiscale, urmarind pe de o parte identificarea societatilor de tip "fantoma", conform datelor din bazele de date proprii ale ANAF coroborate cu datele din tranzactiile bancare, iar pe de alta parte luarea masurilor legale in timp real de catre structurile subordonate ANAF, inclusiv recuperarea sumelor stabilite ca prejudicii la bugetul de stat.
Avem speranta ca masurile adoptate vor contribui la cresterea eficientei actiunilor ANAF si crearea unui cadrul concurential real pentru toti contribuabilii onesti si cinstiti din Romania", a transmis ANAF printr-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu